Златанова търси информация от първа ръка за комисията с тефтерчето

Златанова търси информация от първа ръка за комисията с тефтерчето | StandartNews.com

София. Вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова ще предложи на премиера Пламен Орешарски да покани представителят на правителството в Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ), за да обясни пред кабинета какво се е случвало там. Комисията е независима, но това не означава да бъде безотчетна, каза Златанова пред ТВ7. Според нея нищо в комисията не е било наред.

Преди време нейният председател Филип Златанов беше отстранен след акция на прокуратурата, при която беше установено, че той вероятно е изпълнявал политически поръчки. Тогава обвинителите представиха негово тефтерче с нареждания.

„Аз ще предложа на премиера да поканим нашия представител, за да може и ние да имаме информация от първа ръка, да видим какво се е случвало там. Това, че Комисията е независима, не означава неотчетност и преди всичко пред гражданите", каза Златанова.

Тя отбеляза, че трима от членовете на КПУКИ са избрани от Народното събрание, един е посочен от президента, а един от правителството.

„Нищо в комисията за конфликт на интереси не е наред. Тази комисия трябва да проверява нас министрите, депутатите и да информира обществото и вас медиите за нередности. Този скандал трябва да се разнищи докрай и нещата да не приключат само с отстраняването на Филип Златанов. Не може ние да допуснем хората, които се грижат за това властимащите да нямат конфликт на интереси или тогава, когато има той да бъде разкрит и вие да го разбирате да работят по този начин. Това за мен е недопустимо", смята още вицепремиерът.

Очакваният доклад на Европейската комисия за напредъка в областта на правосъдието и вътрешните работи вероятно ще съдържа много критики заради СРС-скандалите, каза още тя.

Златанова отново повтори и че очаква загуби от еврофондовете.

„Предупреждавам на няколко пъти, че най-вероятно България ще загуби пари. Най-важното е да минимизираме загубите. За месец юни и юли в България са разплатени 450 млн. лева, а за периода януари-май - 880 млн. лева. Всеки ден разглеждаме проект по проект. Ако и в първия период са работили както сега, тогава сумата за първия период щеше да бъде 1 милиард", каза тя.

„Реформите в здравеопазването и образованието са изключително наложителни. В последните 4 години Брюксел непрекъснато е приканвал за реформи във висшето образование, но тук нищо не е направено. Предното правителство не е имало стратегия и не е реализирало нищо. Нямам никаква идея, защо се е случило това", обясни Златанова.

„Реформите в здравеопазването са наш приоритет. За последните два месеца сме направили толкова много с министър Таня Андреева, колкото не е правено в последните две години. Надяваме се тези реформи да отпушат европарите за здравеопазването. Имаме още четири месеца, за да постигнем целите си, обяви вицепремиерът. Магистралите също са важна част от нашата програма. Там също предстои много работа относно отпускането на евросредства за тях. Автомагистрала "Хемус" никога не е била приоритет в европейската пътна мрежа и който ви каже нещо такова, значи лъже", допълни Зинаида Златанова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай