Журналисти: Едва ли някога ще се намери тефтерчето на Филип Златанов

Журналисти: Едва ли някога ще се намери тефтерчето на Филип Златанов | StandartNews.com

Филип Златанов няма интерес да е откраднато тефтерчето му, заяви репортерът на БНТ Иво Никодимов.

"И този който ги е откраднал, е възможно да ги покаже на по-късен етап, но може и въобще никога повече да не видим това тефтерче."

Според разследващият журналист Йово Николов кражбата може и да е случайна, но все пак всичко сочи, че не е.

Едва ли някога ще се намери това тефтерче, коментира още той.

Във вторник от прокуратурата съобщиха, че тефтерчето на Филип Златанов с указания как да се действа срещу определени политици, бизнесмени и общественици e изчезнало.

Бившият шеф на Комисията за конфликт на интереси беше осъден на 3 години и половина затвор, заради злоупотреба с служебно положение.

"Този случай е важен, защото стана ясно как една реформа, за която настояваха дълго време от Брюксел – да се направи комисия за предотвратяване на конфликта на интереси, е направена формално и тя е работила по политически поръчки. Целта е да се компрометират противници на властта", каза пред Нова ТВ журналистът Борис Митов.

"Не е показано цялото тефтерче, защото така е било удобно – едни са били удобни, други не", заяви от своя страна журналистът Владимир Йончев.

По думите на Борис Митов тогава е показана частта с името на Росен Плевнелиев, защото към онзи момент той е бил основния критик на правителството на „Орешарски".

Попитани кой има интерес от това, че тефтерите сега ги няма и двамата журналисти бяха категорични, че това са всички, които присъстват в тефтерчето. „Прокуратурата пази тези хора, защото те дърпат и там конците", каза Йончев и допълни, че с изчезването на тефтерчетата са направили всичко възможно да си скрият машата.

По думите на Борис Митов този случай е класическа медийна димка.

"От вчера се извършват активни действия за установяване на извършителите на кражбата на тефтерчетата", каза Павел Панов, говорител на Софийска градска прокуратура. Той допълни, че има образувано досъдебно производство, което е срещу неизвестен извършител и не може да даде повече информация.

Попитан защо на прокуратурата избирателно е показала едни страници от тефтерчетата и едни определени имена той отговори, че не може да отговори на въпроса, защото тече разследване. „Не твърдя, че са скрити страници", каза още той.

"Как ще бъде решено едно наказателно производство е въпрос на преценка и анализ на доказателствата", каза Панов.

"Филип Златанов не е обвинен за получаване на политически поръчки, които да изпълнява. Обвинението срещу него е за престъпление по служба за това, че е качено на сайта решение срещу Димана Ранкова, че има конфликт на интереси", заяви от своя страна Ирен Савова, която е адвокат на Филип Златанов.

Адвокатът на Златанов допълни, че и тя не е виждала оригиналите на тефтерите.

Случаят с откраднатите тефтерчета на бившия шеф на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов е инсценировка, която цели да се върнат спомените от управлението на ГЕРБ е версията на Атанас Атанасов от Реформаторския блок. Пред bTV той коментира, че интерес от изчезването на тефтерчето имат освен хората с инициалите в него, но и тези, които искат да направят внушения през медиите. За това и този скандал бил раздухан толкова.

Това е пошла инсценировка. За мен най-важната версия тук е политическият скандал, каза още той.

Атанасов каза, че в парламента вижда „един променен ГЕРБ". Хората в тази партия според него са разбрали, че коалиционната политика изисква „един нов начин на общуване". Въпреки че смята, че ГЕРБ остава авторитарна партия, в която авторитетът на Борисов бил над всичко, „ние трябва да се уважаваме, защото и двамата сме генерали за разлика от другите."

Атанас Атанасов обясни, че ще настоява за проверка за работата на ДАНС, за да стане ясно дали службата е знаела какво се случва в КТБ. Той каза още, че главният секретар на МВР Светлозар Лазаров трябва да подаде оставка и да даде възможност на новия вътрешен министър Веселени Вучков да формира екипа си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай