Животновъди: 20% е българското месо в колбасите

Животновъди:  20% е българското месо в колбасите | StandartNews.com

Под 20% е влаганата българска суровина в произведените у нас месни продукти, заявиха фермери от новосъздадената Асоциация на пасищните животновъди. Те твърдят, че вносът на месо за България е над 80% от това, което се консумира, като данните не отчитат сивия сектор. Оборотът на сивия сектор достига около 1 млрд. лв. годишно, изчисляват от асоциацията.

Имитиращите продукти в месарския бранш са в пъти повече, отколкото при млечните, каза Станко Димитров, председател на асоциацията. Според него проблемът е в това, че преработвателните предприятия отказват по-скъпата българска суровина за сметка на по-евтината вносна. Тези продукти може и да не навредят в момента на нашето здраве, но те са пълни с нишесте, консерванти, оцветители, брашна и други съставки, които в перспектива може да доведат до проблеми, смята Димитров.
Като най-голям проблем в бранша от асоциацията посочиха контрабандата на евтино вносно месо. За нея организацията съди основно от данните на статистиката - официално влязлото в страната месо, официално закланите животни и продукцията на месокомбинатите като тонаж. Разликата е огромна и тя лесно може да бъде проследена, казват животновъдите. Стопаните имат трудности и с доставките за големите търговски вериги, които също купуват евтино аржентинско говеждо за сметка на българското.
От асоциацията заявиха, че ще сезират всички институции, които имат отношение към контрабандата в месопреработвателните предприятия, за да се реши този проблем. Според тях няма логика в цени на месни продукти от по 2-3 лв./кг в магазините при положение, че цената на месото е 6-7 лв./кг.

Асоциацията адмирира решението на Министерството на земеделието общинските пасища и ливади да се ползват само от хора, отглеждащи животни. "Не искаме пари от държавата, искаме възможност за качествени продукти на пазара и качествена храна за нашите деца. В момента пазарът е залят с внос на месо от млечни крави на по 14-15 години, написано като телешко, а чудесни български телета стоят по фермите без реализация", оплакаха се от асоциацията.

Дават по 16,34 лв. за крава

По 16,34 лв. за животно ще дават по Схемата за подпомагане на брой млечни крави. Със заповед на министъра на земеделието Десислава Танева беше определено допълнителното подпомагане за килограм доставено или продадено краве мляко през квотния период 2014/2015 г. и за едно животно. По Схемата за подпомагане на брой овце майки и кози майки ще бъде изплатено национално финансиране по 2,51 лв. за животно. По Схемата за подпомагане на брой биволици се дават по 33,73 лв. за животно. По Схемата за подпомагане за реализирано количество краве мляко се дават по 0,01251 лв. за кг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай