Жива вода от Плиска за Голяма Богородица

Жива вода от Плиска за Голяма Богородица | StandartNews.com

Уникален подарък от "Стандарт" и "Рефан"

10 000 флакона с чудодейната течност - само в обектите на "Лафка"

10 000 българи ще имат в дома си жива вода от Свещения кладенец в Плиска. Това е уникалният подарък на "Стандарт" и "Рефан" за Голяма Богородица (15 август). Флакончетата с картичка на Плиска и историята на лековитото аязмо ще могат да се вземат само и единствено от обектите на търговска верига "Лафка". Те са безплатни, дават се с в. "Стандарт", който и в този ден ще се разпространява на обичайната си цена.

Уникалният подарък се осъществява със съдействието на директора на НИМ проф. Божидар Димитров. Екип на НИМ, начело с проф. Павел Георгиев, продължава проучването на Голямата базилика. Именно проф. Георгиев откри преди няколко седмици Свещения кладенец и мартириума (символичния гроб) до него на първия български светец - Боян-Енравота.

ЛЕГЕНДАТА

Цар Борис I покръстен до аязмото

Сътворявайки света, Бог оставил на хората извори с жива вода - за да не губят връзката си със Създателя. Най-много от тези чудодейни извори са в България. Един от тях е в първата столица - Плиска. Аязмото край Голямата базилика е документирано през IХ век, но съществува още от времето на траките. Сила от водата му е черпел хан Аспарух. Край Свещения кладенец е посечен първият български светец Боян-Енравота - първороден син на хан Омуртаг, лишен от трона и загинал заради вярата си през 831 г. До аязмото е неговият символичен гроб. С жива вода от аязмото е покръстен цар Борис I Михаил. Когато започнал да строи Голямата базилика, той вградил Свещения кладенец в южната й част - за да пази хората и държавата...

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай