Жена с диабет за малко да почине на летище Пловдив

Жена с диабет за малко да почине на летище Пловдив | StandartNews.com

Липса на организация е една от основните причини за хаоса на летище Пловдив

На един от самолетите, кацнали аварийно на летище Пловдив снощи е пътувала жена с диабет, която се е нуждаела от помощ, но заради липсата на служители, които да обслужат пътниците на летището и на такива, които да докарат стълба, жената била изведена от самолета с помощта на пожарната, за да не се стигне до фатален изход. Оказва се, че самолетите са кацнали при липса на всякаква организация за аварийно-спасителната дейност€ Това разказа пред TrafficNews.bg авиоекспертът и бивш директор на летище Пловдив Дойчин Ангелов.

Според Ангелов, подобна кризисна ситуация е била очаквана. Той обясни защо и днес самолетите бяха заложници на летището заради липса на гориво и прогнозира, че при първия сняг, кризисната ситуация ще се повтори.

Летище Пловдив има работно време и през нощта може да се ползва за аварийно кацане само по заявка, за да може да се гарантира пожарно и аварийно осигуряване. Това пък каза изпълнителният директор на аерогарата Владимир Щърбанов. Коментарът му е по повод на ситуацията от тази нощ, когато два самолета с над 300 пътници са били принудени да кацнат в Пловдив заради ураганен вятър в София и са чакали няколко часа да бъдат обслужени, предаде БТА.

Щърбанов отговори, че на практика това е било в извън работно време.

Той припомни, че Пловдивското летище от около половин година има работно време и то е от 6.00 ч. до 22.00 часа, а за останалото време на денонощието трябва да има заявка за кацане.

На практика в Пловдив няма летище за аварийно кацане през нощта и въпреки всичко за около час успяхме да съберем необходимия персонал, допълни директорът.

Припомняме, че повече от два часа 300 пасажери от Дубай и Валенсия прекараха на борда на самолетите, а летище Пловдив беше затворено, тъй като не се поддържа нощна смяна и е липсвала организация за събирането на персонал в рамките на кратко време.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай