Сряда,

Жена от Кюстендил установи, че има 4 различни ЕГН-та

От: Failed to load user -
Жена от Кюстендил установи, че има 4 различни ЕГН-та
A
A
A

Кюстендил Жена от Кюстендил изненадващо установи, че има 4 различни ЕГН-та. Първата грешка била допусната още в акта за раждане, след това последвали и други. Стефка Найденова разбира, че има 4 различни ЕГН-та случайно, когато отива да си извади дубликат на акта за раждане в Ботевград, където е родена, разказва бТВ.

„И така разбирам, че аз не съм родена на 3 януари, а на 4 януари. Значи първо ви е объркана датата, оттам и последните 4 цифри", казва жената. „Излиза, че не съм български гражданин. Това ми е дипломата за основно образование. Тук съм с мъжко ЕГН и пише, че съм от Благоевград", посочва Стефка.

Според справката на МВР тя фигурира в тяхната система с четири различни ЕГН-та и напълно объркани данни - като мъж, като чужденец и като починало лице. И въпреки различните си самоличности, досега Стефка е родила две деца, един път се е женила, развела се е, била е на борсата, сменяла е работата си няколко пъти, осигурява се, дори е теглила заем от банка. За 34 години нито веднъж досега нито една служба в държавата не е засякла грешките.

„Самите длъжностни лица нямат никакво взаимодействие и кореспонденция помежду си, за да бъдат отстранени тези грешки и те продължават да се възпроизвеждат. С четири различни ЕГН-та човек ако рече да е злонамерен, може да извърши злонамерени действия спрямо банковите институции, спрямо сигурността на държавата, а в ежедневния си живот също търпи негативи, защото трябва да доказва кой е и се блокира неговата ежедневна дейност", обясни адвокат Георги Убенов.

Да се установи днес кой е виновен за грешките е почти невъзможно. Така ако Стефка иска да съди държавата, ще трябва дълго да доказва какви морални вреди са ? нанесли обърканите данни.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички