Жегата напълни паркингите с тирове край Хасково

Жегата напълни паркингите с тирове край Хасково | StandartNews.com

Хасково. Жегата спря тежкотоварните камиони, които пътуват по международния път за Турция в понеделник следобяд. Около 15,30 часа със заповед на Агенция "Пътна инфраструктура" возилата над 20 тона в посока към и от южната ни съседка спряха хода си.

Разпореждането беше спуснато веднага след като при контролно засичане около 15 часа дежурният метеоролог към хасковската метеорологична обсерватория Таня Иванова засече живакът да показва 35,2 градуса. Тя обаче уточни, че Хасково на 29 юли 2013 година е далеч от температурен рекорд, тъй като най-топло в южния град е било на този ден през 1985 година, когато термометрите са показвали 37,6 градуса.

Заради топлото време и опасността от поражения върху асфалта на пътя, отклонените тирове образуваха върволици на паркингите край областния град. Само за час от действието на заповедта за стопирането им на паркинг югоизточно от Хасково вече имаше повече от 50 тира. Пътните полицаи, които отнесоха "благословиите" от шофьорите, обясняваха на всички, че забраната не важи единствено за камионите над 20 тона, които превозват животни или бързо развалящи се стоки.

Така около 16,30 часа по Е-80 след Хасково в посока Турция можеха да се видят единствено по-малки товарни превозни средства, а типичната за тировете върволица по международния път сега отстъпи първенство на гастарбайтерските коли, които се движат от Западна Европа през България за Турция.

В тази връзка полицаите предупреждават, че трасето към южната ни граница е особено опасно по това време на годината именно заради големия брой автомобили на турци, които бързат да се прибират за летните си отпуски у дома. Турските тираджии, залостени по паркингите, пък се опитваха да убедят нашите полицаи с всички средства, че трябва да продължат по маршрута си. Някои от тях дори намесиха Аллах, който им повелявал да следват пътя си. Безкомпромисните полицаи обаче не пуснаха и пиле да прехвръкне след забраната по трасето. Те обясниха, че заповедта за движение на тежкотоварните камиони ще бъде вдигната след решение на стопанина на пътя Агенция "Пътна инфраструктура". За да се осигурят все пак добри условия за престоя им, тираджиите бяха отклонявани от Хасково единствено към паркинги, където има течаща вода и условия за отдих.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай