Земеделец ще брои кофа жълти стотинки на ЕВН

Намислил е да пробяга 35 км с монетите

Земеделец ще брои кофа жълти стотинки на ЕВН | StandartNews.com

Бургас. 44-годишният земеделец Хасан Мехмед от поморийското село Белодол ще плати сметката си за ток с кофа жълти стотинки. Преди това обаче той ще измине бегом с монетите разстоянието от Белодол до Поморие. Хасан не се тревожи за тежестта на металните пари, защото е спортист и може да издържа на големи натоварвания.

Той тренира всеки ден бягане, а освен това играе и в местния футболен отбор. Сметката му за последния месец е 45 лева. "Искам ясно да се разбере, мен тези 45 лева не ме притесняват, спокойно мога да ги платя, но протестирам за друго. В нашето село има голям проблем с напрежението на тока. В повечето къщи електроенергията е 140 волта и нищо не работи, освен една крушка. Не можем да си ползваме фризерите, нито пералните, нито готварските печки. Принудили сме се да готвим на газ, аз лично си преправих пералнята с трансформатор, така че да работи и на ниско напрежение, но не знам докога ще издържи", обяснява неволите на селото Хасан Мехмед.

Той е насрочил 35-километровия маратон за следващия четвъртък и се надява до тогава да може да събере необходимите 45 лева в жълти стотинки. "Нямам толкова монети, но всички приятели знаят и също ми събират стотинки. Смятам, че до 28 ноември ще мога да ги събера. Всъщност не е важно дали ще ги събера, по-важното за мен е да се чуе за нашия проблем и да го оправят", казва Хасан. Той и съселяните му вече не вярват на обещания, а са решили да вземат нещата в свои ръце. "Когато наближат избори, тук идват всякакви кандидати - и за кметове, и за депутати. Виждат в каква мизерия живеем без ток, обещават, че ще ни помогнат, а после забравят", гневят се белодолци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай