Зелени и частници в битка за "Корал"

Швейцарски банки си тръгнали, след като разбрали за проблема с къмпинга

Зелени и частници в битка за "Корал" | StandartNews.com

От седмица край морето се води поредната битка за апетитна територия. В случая - за къмпинг "Корал". Природозащитници и инвеститори от години са се хванали гуша за гуша заради съдбата на терена. Първите, които са се изнесли на къмпинг там, твърдят, че водят война срещу застрояването на тази зона. Собствениците на земята пък ги обвиняват, че къмпингуват нелегално на терена им. И подготвят мощен отпор срещу тях и палатките им. Те са провели вече няколко срещи, на които са решили да създадат гражданско сдружение и да бранят заедно собствеността си. "Ако държавата не може или не иска да ни защити, ще търсим справедливост в съда в Страсбург", заканват се частниците.

Напрежението в "Корал" се нажежи до минимум, след като един от собствениците на имоти на първа линия започна да огражда парцела си. Десетки хора, разпънали палатки там, се вдигнаха на бунт срещу компанията "Прайм пропърти БГ", която притежава атрактивния имот от 40 декара. Фирмата бе обвинена, че загражда плажа и ще строи ваканционно селище върху пясъка. Еколози и природозащитници светкавично се активизираха и обявиха в медиите, че няма да допуснат градеж. Те оповестиха, че вече 10 години водят битка за запазването на дюните в района, като настояват мястото да получи статут на защитена територия, основали са и сдружение "Да спасим Корал". Зелените активисти са внесли искане за това в екоминистерството.

Проверка на "Стандарт" установи, че ограда на мястото всъщност няма, а въпросният парцел е далеч от пясъка, макар и на първа линия. В момента собственикът е маркирал само парцела си с дървени колове. От "Прайм пропърти БГ" обясниха, че са поставили колчетата по изрично указание на полицията. Същите инструкции са дали и чиновниците в община Царево, които от години се чудят как да се справят с незаконния къмпинг, ширнал се върху защитени дюни и стотици декари частни имоти.

"Случаят е много деликатен - когато стане въпрос за строежи на първа линия, темата е болна. В конкретния случай с "Корал" най-потърпевши са частните собственици. Те са си купили земя, а нищо не могат да правят с нея, защото хората, които почиват на къмпинг там, вдигат бунтове. Потърпевша е и община Царево, защото след този незаконен къмпинг остават тонове боклуци, които ние чистим за наша сметка. Трябва да глобяваме собствениците на имотите и да ги караме да си плащат такса смет, но проявяваме разбиране, защото те не са виновни, че едни хора влизат в парцелите им и ги затрупват с боклуци", заяви зам.-кметът на Царево Васил Каридков. Проблемът има и друго измерение. Трето лице експлоатира част от чуждите парцели и прибира по хилядарка за разполагане на каравана през сезона. Срещу прибираните суми предприемчивите търговци пускат на летовниците ток извън всякакви правила за безопасност, а жиците висят във въздуха и водят към плажа. Други от къмпингуващите, които пък не искат да ползват електроенергия, се разполагат абсолютно безплатно. Стотици палатки са опънати директно върху защитените пясъчни дюни, които в този район са в изобилие.

"Така наречените природозащитници уж се борят да се запазват тези дюни и свирят тази песен от 10 години, а самите те ги унищожават. Къде са сега РИОСВ, които иначе зорко дебнат собствениците на парцели да не нагазят някоя тревичка. Значи ние, които сме си платили земята, не можем нищо да правим с нея, а други могат да унищожават природата и да се настаняват безплатно в имотите ни", гневят се частните собственици.

Сагата с къмпинг "Корал" продължава вече 10 години. Един от големите инвеститори в района е мощната испанска енергийна компания "Ибердрола инмобилиария", която е платила 45 милиона евро за парцела си. Заради протести обаче проектите й са блокирани повече от пет години.

"Прайм пропърти БГ" е другата компания, която търпи огромни загуби от нереализирани проекти. Тя обединява над 200 акционери, сред които е и най-голямата компания за недвижими имоти в Централна и Източна Европа "Иммофинанс-Австрия". Доскоро сред акционерите били и две швейцарски банки, които продали активите си, след като разбрали за проблема. "За съжаление те не са единствените, които са изтеглили капиталите си. Много други чужди компании се оттеглиха, защото разбраха, че в България нямат сигурност. Ако преди години държавата е разрешила един проект, сега под натиска на така наречените зелени е готова да го спре. Инвеститорите бягат, защото всеки си е направил предварително сметката, когато условията са били други. Ако държавата е решила в един момент да променя правилата и да прави например парк в даден район, е редно да обезщети собствениците, които са инвестирали огромни средства", коментира изпълнителният директор на "Прайм пропърти БГ" Сава Чоролеев.

Други собственици на апетитни парцели край "Корал" недоволстват, че държавата се е поддала на натиска на протестиращи природозащитници и отказва да защити конституционното им право на собственост. "Ножът е опрял до кокал. Това, че ние сме си купили парцели на първа линия, не е престъпление. И в Слънчев бряг има хотели на първа линия, но там никой не протестира. Една банда хора, свикнали да почиват безплатно на море, идват и заграбват имотите ни. Това е анархия и държавата трябва да се намеси и да сложи край на това безобразие. Ако ще си играем на бунтове и заплахи, и ние също можем да се организираме с живи вериги. Крайно време е министър-председателят, президентът и другите държавни мъже да излязат и ясно да обяснят, че в България има закони и никой не може да взема чужда собственост безплатно.

Държавата да спре всички репресии срещу частни собственици. Хората си купуват имот, държавата им издава разрешителни, прибира им парите за всякакви скици, визи и планове, а като се вдигнат на бунт зелените, отменя собствените си документи и заповеди. Това наистина трябва да спре, ако не искаме и последните чужди инвеститори да избягат", коментираха частни собственици на имоти в къмпинг "Корал". До момента обаче нито един представител на държавна институция не е изразил становище по проблема в Царево. В скандала се намесват единствено местните власти, които успяха да постигнат временно примирие и да накарат спорещите да заровят временно томахавката. Спокойствието е осигурено до края на сезона, но проблемът остава да виси с обещание за нови протести и от двете страни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай