Зайците на пътя без книжка при гаф

Зайците на пътя без книжка при гаф  | StandartNews.com

София. Да се отнеме книжката на млади шофьори, ако в 2-годишния пробационен период бъдат спипани да шофират с алкохол. Ако зайците на пътя бъдат хванати в гаф, ще трябва отново да минават на поправителен. Това е една от мерките в новия Закон за движение по пътищата. Специалистите предлагат да има три модула на обучение за младите шофьори.

В новите курсове младежите и девойките ще имат 12 часа повече за обучение. Идеята е те да получат временна шофьорска книжка, с която да пътуват 2 години. През първите 6 месеца те ще сядат зад волана само с придружител. Едва след този период ще им се издава нормална шофьорска книжка. Идеята е в продължение на 2 г. да се следи поведението им на пътя. Причината за следенето изкъсо на зайците на пътя е, че над 70% от загиналите в катастрофи са на възраст до 24 г.

Новите предложения възмутиха част от нашенците. Оказва се обаче, че реакцията е неоснователна, тъй като европейските закони имат много по-големи ограничения за новите шофьори. В Австрия например те се обучават по време на първата година след взимането на книжката. Минават курсове, свързани със специфични елементи от шофирането, показват им се типични инциденти. Учат се да избягват трудни ситуации, вместо да стават част от тях, разказа австрийският психолог и специалист в обучението на шофьори Михаел Гача.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай