Завърнаха се наши военни от Афганистан

Завърнаха се наши военни от Афганистан | StandartNews.com

София. В България се завърна и втората част военнослужещи от 25-ия контингент на Въоръжените сили, участвали в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан – ISAF, съобщиха от Министерството на отбраната. 

Постоянният секретар на отбраната Добромир Тотев, заместник командващият на Съвместното командване на силите контраадмирал Георги Мотев и командирът на Втора механизирана бригада бригаден генерал Любчо Тодоров посрещнаха нашите воини на летище София.

Около 260 военнослужещи от националния елемент в Кабул, част от 15-та охранителна рота, представители на Военна полиция и медицински екип, водени от националния командир на контингента полковник Максим Карев, пристигнаха в България след шестмесечна мисия в Афганистан. Завърнаха се и 3-ти и 4-ти екип от съветници с командири подполковник Костадин Добрев и подполковник Валентин Стоянов.

Министерство на отбраната отчита, че по време на мисията те са изпълнили успешно поставените им задачи - денонощни дежурства в различни бази и обекти на НАТО, на наблюдателни кули, контролно-пропускателни пунктове, тактически и съвместни оперативни центрове. Изпълнили са 3534 механизирани и пеши патрули, 13 323 проверки на моторни превозни средства и 33 112 проверки на пешеходци.

В страната се завърна и назначената комисия от Съвместното командване на силите за извършване на контрол и помощ по време на ротацията и командирът на охранителната рота капитан Светослав Годинов.

По време на тържествените церемонии в Кабул и Кандахар за предаване на отговорностите между 25-ти и 26-ти контингент бяха наградени с „Медал на НАТО" за участие в международната мисия военнослужещите от националния елемент, екипите от съветници, военнополицейското подразделение, медицинския екип и специализираните групи. Отличени бяха и военнослужещите от 15 рота за охрана на летище Кандахар с помощник-национален командир за Кандахар подполковник Тихомир Димчев. На награждаването присъстваха представители на Съвместното командване на силите, командирите на американските бойни групи, в чийто състав действат формированията от българския контингент в Кабул и Кандахар, офицери от щабовете на ISAF, от регионалните командвания „Столица" и „Юг" и от формированията-партньори от Афганистанската национална армия, съобщиха още от военното министерство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай