Затварят "Сливница", пускат "Малинов"

Затварят "Сливница", пускат "Малинов" | StandartNews.com

Ремонтите в столицата се местят на запад

Пътните ремонти в София продължават с пълна пара. От днес започва и отдавна плануваната реконструкция на бул. "Сливница" в участъка между булевардите "Константин Величков" и "Петър Дертлиев". Мостът при "Захарна фабрика" вече е на половина готов и започва реконструкцията на отсечката, водеща към центъра на столицата. В срок се изпълнява рехабилитацията му, която е на на стойност 3,5 млн. лв. Активни ремонти вървят и по бул. "Витоша", където се подменят трамвайните релси, кипи поправка на бул. "България".

Една от основните пътни артерии в западна посока - бул. "Сливница", ще бъде ремонтиран до 10 септември. За целта се въвежда временна организация на движението. По южното пътно платно на булеварда от ул. "Мелник" до ул. "Кукуш" движението ще е двупосочно в северното пътно платно. Двупосочно ще е и движението по дясната пътна лента на северното платно между ул. "753" и моста над р. Суходолска.

В ремонтирания участък тролеите с номера 6 и 7 ще се движат с машини с дизелови двигатели. Временно се измества спирката при "Западен парк" назад от съществуващото си положение срещу ул. "Кукуш". Булевард "Витоша" също остава частично затворен за движение в отсечката между булевардите "Патриарх Евтимий" и "България". Автомобилите са пренасочени двупосочно в едната половина, а трамвай номер 7 се спира и ще бъде заменен от временен автобус.

Реконструкцията в горната част на "Витошка" е на стойност около 8 млн. лева, които са част от инвестиционната програма на Столична община, обясни ресорният зам.-кмет Любомир Христов. Основната част от проекта е подмяната на релсовия път и ремонта на мостовото съоръжение над "България". Ремонтът предвижда подмяна на пътната настилка по булеварда, ново осветление и тротоари. Предвидено е до началото на септември първият етап от работата да приключи. В зависимост от трафика и метеорологичните условия ще се прецени дали да продължи ремонтът на бул. "Витоша" до входа на Южния парк или да остане за догодина. Към края на август ще бъде възстановено движението на кръстовището на ул. "Сребърна" и бул. "Черни връх" в района на "Хладилника". Очаква се до средата на месеца да бъде пуснато движението по бул. "Александър Малинов" в "Младост" между бул. "Цариградско шосе" и бул. "Андрей Сахаров", която е една от най-натоварените пътни артерии в този район. Ресорният зам.-кмет допълни, че в момента фокусът е насочен към завършване на ремонта на бул. "Цариградско шосе" и площад "Руски паметник", които трябва да са готови до края на август. "През следващите дни предстоят по-сериозни затваряния около Руски паметник. С напредването на проекта предстоят пътните работи, което предполага и затварянето на по-големи площи от площада", коментира Христов. Основната част от ремонтите трябва да приключат в началото на есента и най-вече до 15 септември, когато всички се връщат от отпуска и учениците тръгват на училище.

ЗА 3 Г.

Над 120 км сменени тротоари

Христов: Не го правим заради изборите

Ремонтите в София не се извършват заради изборите. Това увери вчера столичният зам.-кмет Любомир Христов при поредната си проверка на един от строителните обекти в града. Според него, ако се е действало предизборно, е щяло да се работи само тази година. Христов допълни, че общината работи по ясна програма, която е била одобрена преди три години от общинския съвет. Над 120 км тротоари са подменени за този период. Христов обясни, че това са почти 600 000 кв. м настилка. "Вярвам, че много качествено се ремонтират тротоарните настилки", посочи той. Зам.-кметът поясни, че приоритетно се изпълняват тротоари по всички основни проекти и булеварди, които са част от капиталовата програма на Столичната община. Той допълни, че по натоварени пешеходни зони се поставят плочки с тактилни ивици, които облекчават придвижването на хора с увредено зрение. В момента върви подмяна на тротоарните настилки в района на 9-а френска езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин" и всички преки на ул. "Фритьоф Нансен" и бул."Патриарх Евтимий". По същия начин се изпълняват ремонтите и в районите "Лозенец", "Надежда" и "Красна поляна". Програмата на общината обхваща първоначално най-натоварените в пешеходно отношение зони и в последствие там, където е по-слаба натовареността, включително и в кварталите.

Пускат трамвая на Руски паметник

Столичани се питат в социалните мрежи къде има ремонти и как да се придвижват в града. Оказа се, че въпреки указателните табели по спиркитe хората не могат да се ориентират кой трамвай се движи и кой не. Част от пешеходците негодуват заради множеството строителни дейности и промените в градския транспорт. Но повечето признават, че движението в столицата ще стане по-лесно и по-бързо след реконструкциите.

Радващото е, че от следващата седмица трамваят при Руски паметник ще тръгне, тъй като между "Пирогов" и площад "Македония" в момента не се движи никакъв градски транспорт. Заради ремонта на бул. "Витоша" е променен и маршрутът на трамвай номер 7, който ще бъде възстановен от началото на септември.

Строят 80% от Северната тангента

Усилено строителство кипи и в околностите на София. Към момента се строят около 80% от Северната скоростна тангента, която ще облекчи трафика за транзитно преминаващите автомобили.

Проектът на 16,5 километровата отсечка от река Какач до връзката му с магистрала "Хемус" е за 220 млн. лв. По трасето има 17 пътни съоръжения. Досега са отчуждени към 650 имота, като за тях са изплатени обезщетения за около 17 млн. лв. Подписани са значителен брой съдебни споразумения, но част от тях не са влезли в сила заради съдебни процедури. Според подадения от съда график делата и споразуменията трябва да приключат до октомври 2015 г. Напредва и изграждането на първия участък от 3,5-километра част от Западната дъга от към магистрала "Люлин" до бул."Сливница". Кръговото кръстовище на бул."Сливница" е вече готово и се изгражда естакадата, която ще свърза директно в посока за сръбската граница.

Правят "Дондуков" късно есента

Ремонтът на бул. "Александър Дондуков" се отлага за късна есен или началото на следващата година. Причината е множеството ремонти в цяла София, които блокират движението и все още не са приключили. От началото на юни бе планирано да бъдат пренаредени паветата по бул. "Дондуков" и да се подменят плочките по тротоарите. Предвижда се и преасфалтиране в частта от бул. "Васил Левски" до ул. "Кракра". Въпреки предварителните нагласи рехабилитацията на този централен булевард на този етап отпада от графика за масовите летни ремонти в София. "Ще отложим ремонта с оглед на това, че са доста обектите в централната част, които са в цялостна реконструкция. Това допълнително ще натовари както автомобилния трафик, така и организацията на градския транспорт", обясни зам.-кметът Любомир Христов.

Подменят водопровода по "Македония"

Уличния водопровод по бул. "Македония" ще бъде изцяло подменен. За целта от 7 до 14 август ще бъде спряно движението в западното локално платно на булеварда между улиците "20-ти април" и "Ивайло". Това съобщиха от пресцентъра на Столичната община. Строителни дейности затварят и ул." Българска морава" от бул."Александър Стамболийски" до ул."Позитано" за периода до 10 септември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай