Заспалият град с красивите мозайки

Равена е изпъстрена с гробница, най-интересната е на Данте Алигери

Заспалият град с красивите мозайки | StandartNews.com
  • Един от най-великите градове по време на императори очарова с миналото си
  • Равена е изпъстрена с гробница, най-интересната е на Данте Алигери

Равена не е от големите италиански градове, но е записан със златни букви в историята. Разположен е на 75 км. източно от Болоня, 145 км. южно от Венеция и не толкова далеч от перлата на Тоскана – Флоренция.

Днес градът може да ви се стори „заспал“, но обектите от неговото историческо минало привличат тълпи от туристи, които искат да се потопят в историята на Европа по време на Западната Римска империя, както и да си припомнят бурните битки при император Юстиниан и императрица Теодора (540-752г. след Христа), когато Равена става една от най-великите градове около Средиземно море.

Градът постига своя културен връх като част от византийската империя между 6-ти и 8-ми век и е известна с многото добре запазени мозайки, създадени по онова време. Получили са славата си на най-красивите и ценни в цялото западно изкуство. Сравняват ги с тези в Истанбул, а  Ниските византийски куполи на църквите все още напомнят за източното минало на града.

Пътуването до Равена

Най-лесният и бърз начин, разбира се, е със самолет. Ако пътувате от България, две са най-близките летища - във Венеция и Болоня. Ако вече сте в Италия, най-удобният превоз е с влак.

Пътуването от Болоня до Равена с железницата отнема малко повече от час, което прави градът доста дестинация за еднодневна екскурзия. Има влакове както от Ферара, така и от Венеция. Ж.п. гарата на Равена се намира на около 10 минути пеша от центъра на града (Пиаца Фернини).

Ако пътувате с автомобил, магистралните  пътища са А14 (от Болоня) и S16 (от Ферара).Най-живописен е градът през юли.По това време се провежда и международния фестивал в Равена. През втората седмица на септември пък се провежда

фестивалът „Данте“

спонсориран от църквата Сан Франческо.Десетки за местните забележителности и трудно могат да се посетят за един ден. Задължително си закупете си т.нар. „комбиниран билет“, който струва 9.50 евро за възрастни и 8.50 евро за деца. Чрез такъв билет може да посетите Баптистерията Неониано, базиликата Сан Витале, мавзолея на Гала Пласидия и базиликата Санта Аполинаре ин Класе. Билетът може да се закупи от всяка от тези забележителности и е валиден до 7 дни след закупуване.

Центърът е оформен около Пиаца дел Пополо

който ще ви създаде усещането, че се намирате във Венеция. Площадът, музиката, малките кафенета, всичко създава невероятно чувство за свобода и уют. Наоколо можете да посетите чудесна селекция от декоративни църкви и базилики, да се разходите из внушителните площади или дори да видите гробницата на легендарния писател Данте Алигери. А след това да вечеряте на яхтеното пристанище , което е превърнато в прекрасно крайбрежно курортно селище.

Като най-древна сграда,

Баптистерията на Неон

е изключително ценен религиозен обект, създаден на мястото на комплекс римска баня.Има осмоъгълна конструкция и сравнително обикновена външност, но във вътрешността има абсолютно зашеметяваща серия от цветни мозайки, които изобразяват религиозни сцени като Йоан, кръщаващ Исус, както и процесия на дванадесетте апостоли.

На пръв поглед базиликата Сан Витале също няма да ви впечатли, но невероятна мозайка и декорацията в нея се смята за един от най-добрите примери на византийски произведения на изкуството в Италия.

Мавзолеят на Гала Плацидия

дъщеря на римския император Теодосий I, също си заслужава да се посети най-малкото заради тавана, който представлява райската градина.

Въпреки че тази структура е създадена преди хиляди години, днес тя продължава да е в безупречно състояние и е едно от съкровищата на Равена.

Дворецът, създаден от крал Теодорих Велики - през 6-ти век, първоначално е бил посветен на Христос Изкупителя през 504 г. сл. Хр. От дясната страна на сградата стои голяма камбанария, а предният вход е украсен с каменни арки. Интериорът и на тази сграда впечатлява с цветните мозайки, които изобразяват чудесата на Исус, разказани от Библията.

Базиликата Сан Франческо може да не е толкова голяма, колкото останалите, но има голямо огромно историческо значение. Създадена е през 9-ти век, била модифицирана през годините, а в църквата има зловеща крипта, която често е наводнявана с вода, но тя там се намира гробницата на Либерия III, епископ от 5 век.

Гробницата на Теодорик

има огромно значение. Докато той е бил цар на остготите през 6 век. Равена е била основна крепост на неговото царство и той е избрал града за своето вечно място за почивка. Изградена е  преди близо 1500 години, а покривът е направен от камък с диаметър 10 метра.

Яхтеното пристанище, което се намира на адриатическото крайбрежие на Италия, е мечтан курорт за всеки турист. Може да видите  множество риболовни и ветроходни лодки, а на южния край е дълъг участък от златист плаж, където са разположени множеството хотели, барове и ресторанти

Няма как да си тръгнете от Равена без да видите най-голямата атракция - гробницата на Данте Алигери.

Легендарният италиански поет

известен с литературните си творби, най-вече с Божествената комедия, която описва пътешествието на Данте през Ада, Чистилището и евентуално в Рая, е избрал този град за последния си дом. Мемориалът му обаче се намира във Флоренция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай