Сряда,

Заспалият град с красивите мозайки

От: Стандарт -
1525
Заспалият град с красивите мозайки
A
A
A
  • Един от най-великите градове по време на императори очарова с миналото си
  • Равена е изпъстрена с гробница, най-интересната е на Данте Алигери

Равена не е от големите италиански градове, но е записан със златни букви в историята. Разположен е на 75 км. източно от Болоня, 145 км. южно от Венеция и не толкова далеч от перлата на Тоскана – Флоренция.

Днес градът може да ви се стори „заспал“, но обектите от неговото историческо минало привличат тълпи от туристи, които искат да се потопят в историята на Европа по време на Западната Римска империя, както и да си припомнят бурните битки при император Юстиниан и императрица Теодора (540-752г. след Христа), когато Равена става една от най-великите градове около Средиземно море.

Градът постига своя културен връх като част от византийската империя между 6-ти и 8-ми век и е известна с многото добре запазени мозайки, създадени по онова време. Получили са славата си на най-красивите и ценни в цялото западно изкуство. Сравняват ги с тези в Истанбул, а  Ниските византийски куполи на църквите все още напомнят за източното минало на града.

Пътуването до Равена

Най-лесният и бърз начин, разбира се, е със самолет. Ако пътувате от България, две са най-близките летища - във Венеция и Болоня. Ако вече сте в Италия, най-удобният превоз е с влак.

Пътуването от Болоня до Равена с железницата отнема малко повече от час, което прави градът доста дестинация за еднодневна екскурзия. Има влакове както от Ферара, така и от Венеция. Ж.п. гарата на Равена се намира на около 10 минути пеша от центъра на града (Пиаца Фернини).

Ако пътувате с автомобил, магистралните  пътища са А14 (от Болоня) и S16 (от Ферара).Най-живописен е градът през юли.По това време се провежда и международния фестивал в Равена. През втората седмица на септември пък се провежда

фестивалът „Данте“

спонсориран от църквата Сан Франческо.Десетки за местните забележителности и трудно могат да се посетят за един ден. Задължително си закупете си т.нар. „комбиниран билет“, който струва 9.50 евро за възрастни и 8.50 евро за деца. Чрез такъв билет може да посетите Баптистерията Неониано, базиликата Сан Витале, мавзолея на Гала Пласидия и базиликата Санта Аполинаре ин Класе. Билетът може да се закупи от всяка от тези забележителности и е валиден до 7 дни след закупуване.

Центърът е оформен около Пиаца дел Пополо

който ще ви създаде усещането, че се намирате във Венеция. Площадът, музиката, малките кафенета, всичко създава невероятно чувство за свобода и уют. Наоколо можете да посетите чудесна селекция от декоративни църкви и базилики, да се разходите из внушителните площади или дори да видите гробницата на легендарния писател Данте Алигери. А след това да вечеряте на яхтеното пристанище , което е превърнато в прекрасно крайбрежно курортно селище.

Като най-древна сграда,

Баптистерията на Неон

е изключително ценен религиозен обект, създаден на мястото на комплекс римска баня.Има осмоъгълна конструкция и сравнително обикновена външност, но във вътрешността има абсолютно зашеметяваща серия от цветни мозайки, които изобразяват религиозни сцени като Йоан, кръщаващ Исус, както и процесия на дванадесетте апостоли.

На пръв поглед базиликата Сан Витале също няма да ви впечатли, но невероятна мозайка и декорацията в нея се смята за един от най-добрите примери на византийски произведения на изкуството в Италия.

Мавзолеят на Гала Плацидия

дъщеря на римския император Теодосий I, също си заслужава да се посети най-малкото заради тавана, който представлява райската градина.

Въпреки че тази структура е създадена преди хиляди години, днес тя продължава да е в безупречно състояние и е едно от съкровищата на Равена.

Дворецът, създаден от крал Теодорих Велики - през 6-ти век, първоначално е бил посветен на Христос Изкупителя през 504 г. сл. Хр. От дясната страна на сградата стои голяма камбанария, а предният вход е украсен с каменни арки. Интериорът и на тази сграда впечатлява с цветните мозайки, които изобразяват чудесата на Исус, разказани от Библията.

Базиликата Сан Франческо може да не е толкова голяма, колкото останалите, но има голямо огромно историческо значение. Създадена е през 9-ти век, била модифицирана през годините, а в църквата има зловеща крипта, която често е наводнявана с вода, но тя там се намира гробницата на Либерия III, епископ от 5 век.

Гробницата на Теодорик

има огромно значение. Докато той е бил цар на остготите през 6 век. Равена е била основна крепост на неговото царство и той е избрал града за своето вечно място за почивка. Изградена е  преди близо 1500 години, а покривът е направен от камък с диаметър 10 метра.

Яхтеното пристанище, което се намира на адриатическото крайбрежие на Италия, е мечтан курорт за всеки турист. Може да видите  множество риболовни и ветроходни лодки, а на южния край е дълъг участък от златист плаж, където са разположени множеството хотели, барове и ресторанти

Няма как да си тръгнете от Равена без да видите най-голямата атракция - гробницата на Данте Алигери.

Легендарният италиански поет

известен с литературните си творби, най-вече с Божествената комедия, която описва пътешествието на Данте през Ада, Чистилището и евентуално в Рая, е избрал този град за последния си дом. Мемориалът му обаче се намира във Флоренция.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички