Засилват мерките за сигурност в църквите

Засилват мерките за сигурност в църквите | StandartNews.com

Хиляди вярващи ще изпълнят храмовете в страната за Великден. Те ще запалят свещ и там ще посрещнат възкресение Христово.

Очаква се близо 2 000 църкви да отворят врати за миряните. Мерките за сигурност на гражданите ще за засилени. Ден преди празниците от полицията и пожарната са инспектирали храмовете, за да бъдат избегнати инциденти, съобщава Нова тв. И уточнява, че над 1600 църкви в цялата страна са проверени.

Всяка година по това време пожарникарите съветват хората, които ще посрещнат възкресение със свещ в църквата.

"Задължително жените да бъдат с вързани коси, по възможност да не бъдем с изкуствени дрехи, те лесно се палят при допир с огън, когато се вземе огън и се носи вкъщи, да не е в леснозапалими съдове", предупреди комисар Георги Толин, началник отдел "Държавен контрол" към "Пожарна безопасност и защита на населението".

"По религиозни причини се позволява вратите да не се отварят по посока на еакуацията, но тогава молим вратите да са постоянно отворени, за да няма затапване на евакуацията", коментира Толин.

"Патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" в София събира близо 5 хиляди души. При наличието на толкова много хора е добре да има такива мерки за сигурност, защото живеем в несигурен регион. През южния и северния вход на катедралата - откъм Народното събрание, гражданите могат съвсем спокойно да влизат с пропускателен режим. Те, както и ръчният им багаж, ще минават през скенер и рентген", поясни председателят на църковното настоятелство архимандрит Дионисий.

Градският транспорт в София и други части на страната ще има удължено работно време, за да могат хората да се приберат спокойно по домовете си след като посетят храмовете. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай