Засилиха контрола над храната в курортите

Засилиха контрола над храната в курортите | StandartNews.com

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) засилва проверките по морските курорти. От миналата седмица на морето са командировани инспектори от вътрешността на страната. Те подпомагат служителите в областните дирекции по безопасност на храните във Варна и Бургас при проверките в разгара на лятото, съобщиха от БАБХ.

От началото на юни инспекторите към трите областни дирекции по безопасност на храните в Добрич, Варна и Бургас са извършили 519 проверки. Те обхващат обекти за търговия с храни, заведения за обществено хранене, хотели, подвижни и сезонни обекти, обекти с дейност кетъринг, както и предлагащи услугата "all inclusive", намиращи се в морските ни курорти. Проверени са 231 заведения за обществено хранене, 151 обекта за търговия с храни, 93 временни и сезонни обекта и 44 предлагащи услугата "all inclusive".

Най-честите нарушения, които инспекторите на БАБХ констатират, са липса на регистрация по Закона за храните, пропуски в етикетите на предлаганите храни, персонал без лични здравни карти, смесено съхранение на различни групи храни, несъответствия по сграден фонд и оборудвания. В резултат проверяващите са направили 39 предписания и са съставили 8 акта за административно нарушение. До този момент няма затворени търговски обекти или такива с временно преустановена дейност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай