Защо е важно да поддържаме катализатора на колата в изправност

Благодарение на тях се намаляват значително вредните емисии и се наблюдава подобряване на качеството на въздуха

Защо е важно да поддържаме катализатора на колата в изправност | StandartNews.com

Катализаторите са ключов елемент на вашите автомобили. Както знаем всеки един автомобил изхвърля голямо количество вредни емисии, които замърсяват както въздуха, така и вредят на нашето здраве. Катализаторите всъщност обработват всички тези вредни емисии, така че да ги обезвредят  преди да попаднат във въздуха. Това съществено намалява замърсяването на околната среда.

Какво представляват катализаторите?

Катализаторите или още наричани каталитични конвертори представляват метална конструкция, която е монтирана в изпускателната система на автомобила. Тяхната основна задача е да улови всички вредни емисии и да ги обезвреди преди да бъдат пуснати във въздуха.

Как работят катализаторите?

Отвътре катализаторите представляват пчелна пита, която е изработена от керамика и е покрита с катализатори. Структурата на пчелната пита е така направена, че вредните емисии, които попадат в нея докосват по-голяма площ от катализаторите. Това помага за по-бързо и ефективно преобразуване на вредните газове.

В структурата на каталитичните конвертори има два вида катализатори, които обработват вредните емисии. Единият от тях се справя с азотния оксид, използвайки химичен процес, наречен редукция. По време на редукцията се отстранява кислорода. При този процес азотния оксид се разделя на азотни и кислородни газове, които са напълно безвредни за нас. При другия катализатор се извършва окисление, което представлява добавяне на кислорода и превръщане на въглеродния окис във въглероден диоксид. Тук се случва и друг процес на окисление, при който неизгорелите въглеводороди се превръщат във въглероден диоксид и вода.

За съжаление катализаторите не могат изцяло да ги елиминират. Един от основните им проблеми е, че те работят само при високи температури. Това означава, че когато запалите колата, на тях са им необходими около 10-15 минути, за да започнат да работят.

Признаци при проблем с катализаторите

В случай, че имате повреден катализатор или проблем с изпускателната система, много често ще забележите течове на тръби, повреден ауспух и други нередности. В тези случаи катализаторите няма да работят правилно и рискът от това, опасни за здравето вредни емисии да попаднат в атмосферата, е висок.

Ето и няколко сигнала, които не трябва да се пренебрегват:

  • Превозното средство не стартира;
  • Двигателят не работи правилно;
  • По-остри миризми на отработени газове;
  • Вибриращи или тракащи шумове;
  • Колата ви не ускорява както обикновено.

В случай, че забележите някои от тези неща с вашата кола, е необходимо да се обадите незабавно на специализирани техници, които да локализират проблема и да го разрешат. Пренебрегването на всякакъв такъв проблем с катализаторите може да бъде много опасен за вашето здраве и за околната среда.

Причини за проблеми с катализаторите

Има няколко важни неща, които трябва да правите редовно, ако искате да имате правилно работеща кола и перфектно служещи катализатори. Колкото повече време се използва автомобила, толкова повече се износва.

  • Нередовно сменяне на маслото. Маслото e ключът в правилно работещия двигател . Основната функция на маслото е точно това да предотврати износването на двигателя.
  • Друга причина за проблеми с катализаторите са запушените въздушни филтри. Редовната им проверка може да предотврати както износването на двигателя, така и производството на повече вредни емисии.
  • Оставянето на автомобила на празен ход е доказано, че води до образуването на повече вредни газове. Затова ви съветваме, винаги когато сте в задръстване или сте спрели за малко, да изключвате вашата кола.
  • Ниското налягане на гумите също може да е предпоставка за по-високо замърсяване на околната среда. Колкото и странно да звучи, когато гумите са с ниско налягане, колата ви гори повече.

Извод

Катализаторите са изключително важни устройства. Те са незаменима част от всеки автомобил. Благодарение на тях се намаляват значително вредните емисии и се наблюдава подобряване на качеството на въздуха.

Живеем във време, в което замърсяването е един от основните проблеми в световен мащаб. То е и причина за много здравословни проблеми. Независимо, че катализаторите не са решение, което напълно да елиминира вредните емисии, те са малка крачка към създаването на по-чиста околна среда.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай