Заради затъмнението: Опашки за телескопи на НДК

Заради затъмнението: Опашки за телескопи на НДК | StandartNews.com

Пълно слънчево затъмнение, новолуние и преминаване на Слънцето от знака на Риби в знака на Овен. Всичко това ще се случи днес, 20 март. Следващото пълно слънчево затъмнение ще е на 3 септември 2081 г. Само след няколко дни обаче - на 4 април, ще има пълно лунно затъмнение.

Свършиха специалните очила, не поглеждайте към слънцето без тях

Невиждан интерес предизвика първото слънчево затъмнение за тази година. Милиони хора по света ще гледат как Луната ще закрие Слънцето днес. Над България затъмнението ще бъде частично, а над Атлантическия океан - пълно, съобщиха от БАН. Астрономите обясниха, че най-добре явлението може да се наблюдава на Фарьорските острови и архипелага Шпицберген.
В София то започва в 10.41 часа, а максималната му фаза ще настъпи час по-късно - в 11.49. Тогава Луната ще е закрила почти 53% от слънчевия диск. Във Видин явлението ще може да се наблюдава най-добре. Там закриването на Слънцето ще бъде 56%. "Ще стане малко по-хладно и по-тъмно", каза доц. Валери Голев, който отговаря за Астрономическата обсерватория на СУ.

Той обясни, че софиянци могат да наблюдават безопасно частичното слънчево затъмнение с телескопи от Астрономическата обсерватория на Софийския университет и от градината при НДК.

Два телескопа ще бъдат инсталирани в двора на обсерваторията. Астрономическата асоциация пък ще сложи още два или три пред НДК до входа на метрото, където столичани ще могат да гледат явлението от 10 до 13 часа. Уредите за наблюдение със сигурност няма да бъдат достатъчни за хилядите, които ще искат да гледат затъмнението. Очакват се опашки от ранни зори, а ентусиасти споделиха във Фейсбук, че няма да спят, за да си запазят място. Тези, които не могат да се доредят до телескопите, могат да гледат затъмнението със специални очила. От Астрономическата асоциация в София обаче съобщиха пред "Стандарт", че те са изчерпани. "Бяха хиляди, но вече се изкупиха", разказаха вчера оттам. Цената на чифт е била 3 лева. Останало е обаче фолио, от което човек може сам да си направи очила.

Едно парче струва 20 лева, а от него могат да излязат 7-8 чифта.
"В никакъв случай не гледайте с невъоръжено око. Ако го направите, може да ослепеете", предупредиха специалистите. Причината е, че опасните лъчи може да изгорят ретината. Обикновените слънчеви очила също не могат да предпазят. Безполезни са и опаковки на храна или пликове за боклук, които изглеждат плътни, защото също могат да пропуснат достатъчно инфрачервена светлина. "Не бива да се гледа през опушено стъкло, защото рискът да ослепеете си остава голям", предупредиха астрономите. Най-застрашени от увреждане на очите са децата. Някои училища вече забраниха излизането навън по време на слънчевото затъмнение, за да предпазят зрението на учениците. Частичното затъмнение е много по-опасно от пълното, защото хората не осъзнават, че дори гледането на малка част от Слънцето е опасно, казват още специалистите.

Слънчева буря връхлетя Земята

Мощно слънчево изригване предизвика силно полярно сияние, което бе видяно от няколко континента. Красиви светлини в небето са били забелязани в САЩ, Европа, Австралия и Нова Зеландия. В Европа сиянието е достигнало Великобритания - място, където не е обичайно да се наблюдава такова явление. Слънчевото изригване изпраща заредени частици към Земята, които бомбардират магнитното поле на планетата, а сблъсъкът с атмосферата образува красивите светлини. Бурята е била много силна - четвърта степен от общо петстепенната скала. Тя е най-мощната за сегашния слънчев цикъл, макар и подобна да имаше в края на октомври 2013 г. Слънчева буря със сила 5 не е имало от 10 г.

Селфитата забранени

Феновете на селфитата не трябва да си правят снимки със слънчевото затъмнение. Според експерти това може да доведе до трайни увреждания на очите. От британския колеж на оптометристите предупредиха, че снимките с мобилен телефон може да доведат до също толкова увреждания, колкото и прякото взиране в Слънцето.

Хиляди поеха към норвежки остров

Арктическите норвежки острови Свалбард се превърнаха в най-желаната туристическа дестинация тази седмица. Там и на Фарьорските острови може да се наблюдава пълно слънчево затъмнение. Кметът Кристин Кристоферсън очаква 1500 посетители в района с постоянно население от 2500 души. "Безопасността е на първо място и е по-важна дори от затъмнението," каза тя и подчерта, че през март времето е много студено, а активността на белите мечки е голямо предизвикателство. Фарьорските острови, автономна област в Дания, очаква около 8000 посетители. Това ще бъде първото пълно слънчево затъмнение на островите от 1954 г., а следващото се очаква през 2245-та. Тази година къмпингите на архипелага, които обикновено започват да работят през май, ще отворят по-рано. "И ние нямаме бели мечки," коментира шефът на местния туристически офис Торстейн Кристиансен пред Ройтерс.

Дискотека с тока из Европа

Германия и Франция готови да задействат допълнителни мощности

Напрежение в електрическата мрежа на много европейски държави може да създаде слънчевото затъмнение. Очакваното спиране на производството на ток от фотоволтаичен произход принуди операторите да вземат безпрецедентни мерки. Те въведоха специална процедура, за да се избегнат прекъсвания на електричеството. При ясно време спадът на производството от слънцето би могло да достигне 34 000 MW. Според синоптиците слънчева ще е днешната сутрин в Германия. А именно тя е държавата, чийто фотоволтаичен парк (40 000 MW) е най-големият в Европа. Там слънчевата енергия представлява 18% от общото потребление на електричество през 2014 г. Когато слънцето се скрие в 09,30 часа местно време, Германия трябва да се справи със спад от 75% на мощностите си през първата фаза на затъмнението. За да няма проблеми, един от четирите оператори на германската мрежа от електропроводи с високо напрежение е подсилил екипите си. Централите, работещи с газ и въглища, също ще бъдат включени в операцията. Освен в Германия, проблеми с тока може да има в Италия, Испания и Франция. При необходимост във Франция ще се задействат допълнителни производствени мощности. ВЕЦ-овете например могат да бъдат пуснати светкавично.

Полярна мечка нападна турист

Чешки турист бе нападнат от полярна мечка на остров Шпицберген, част от норвежкия архипелаг Свалбард, съобщи местната полиция, цитирана от АФП. Именно там пълното слънчево затъмнение може да се наблюдава най-добре. Служителите на реда предупредиха любителите на астрономията, втурнали се към норвежкия архипелаг, да внимават. Инспектор от местната полиция заяви, че след нападението мечката е била застреляна. Нападнатият е бил част от група от шестима туристи, които са били там да практикуват зимни спортове. Чешкият гражданин е бил ударен по лицето и по ръката и е евакуиран с хеликоптер за лечение в административния център на острова град Лонгийър.

Англия губи половин милиард от болнични

Слънчевото затъмнение ще струва на британската икономика половин милиард паунда, защото много жители на Острова си взимат болнични да го гледат, пише "Дейли стар". По данни на компания "ФърстКеър" неоснователното отсъствие от работа в петък ще се увеличи с 10%. Освен целодневно "скаталите" се от трудовите си задължения един на 20 служители няма да се яви на работа сутринта. В деня на затъмнението се очаква и 10-процентен спад в търговията, което ще струва на Великобритания 70 млн. паунда.

Във Великобритания пълното слънчево затъмнение ще може да се наблюдава между 8,30 и 10,30 ч местно време, но облачното време може да попречи на гледката. В Русия слънчевото затъмнение ще бъде излъчено пряко по телевизията и на огромен екран в центъра на Москва.

Отразява се и на емоциите

Слънчевото затъмнение влияе и на емоциите ни, категорични са психиатрите. Всяка голяма природна промяна се отразява върху емоционалната сфера, казва проф. Вихра Миланова. Липсата на светлина пряко засяга работата на хормоните и мозъка. Следствието е индивидуално за всеки човек. Някой може да стане по-тъжен, друг по-весел или дори агресивен, казва проф. Миланова. Затова, ако имате колебания в настроението днес, не се притеснявайте. Затъмнението е едното от обясненията за възникването им. Ако искате по-бързо да се отърсите от тях, пък опитайте се да релаксирате, съветва проф. Миланова.

Пастор вещае апокалипсис

Слухове за апокалипсис след слънчевото затъмнение тръгнаха ден преди то да настъпи. Зловещото пророчество бе направено от влиятелен американски пастор. Според него краят на света идва не след мощен взрив или война, а именно след като Луната и Земята се подредят в една линия, което ще се случи на 20 март.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай