Заради ЕС: Слагат губернатори или сливат области

Заради ЕС: Слагат губернатори или сливат области | StandartNews.com

В страната може да бъдат назначени губернатори или да се намали броят на сегашните 28 области, за да отговорим на изискванията на ЕС. Броят на общините обаче няма да се променя, няма да се закриват или заличават общини, заяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова по Би Ти Ви. Териториалното деление на страната трябва да се преразгледа на ниво райони и области заради регламент на ЕС. За да получават териториите европейски субсидии, те се сравняват по брой насление и други критерии.

За тази цел регламентът на ЕС въвежда три нива. България като държава попада в ниво едно. Ниво 2 (NUTS-2) са 6-те района за планиране - Северозападен, Северен централен, Южен централен, Югозападен, Североизточен и Югоизточен. На ниво 3 са 28-те области. От следващия програмен период, който започва от 2021 г., трябва да представим териториалното разделение според европейския регламент. Но Северозападен район вече не отговаря на изискването за 800 хил. души население и не може да е отделен район за планиране.

В тази посока върви и Северен централен район, където населението е 810 хил. души. София-град пък като икономическо развитие и население е наравно с всички европейски столици. БВП на човек в София е над 75% от средното ниво в ЕС. Затова София ще остане самостоятелен регион за планиране, а другите трябва да се групират, така че да отговарят на изискването за 800 хил. души, подчерта Павлова. Изискването за ниво 3, на което са приравнени 28-те области, е за поне 150 хил. души население. Една трета от областите са с под 150 хил. души, като това са Видин, Враца, Ловеч, Монтана, Кюстендил, Перник, Разград, Силистра и Смолян.

Затова към 2020 г., за да може да се предоставя целево финансиране от новите европейски фондове, ще има два избора. Първият вариант е 28-те области да бъдат окрупнени и да станат 20 или 16. Вторият вариант е да се запазят 28-те области, но за целите на европейската статистика да не се водят ниво три, а бъдещите райони за планиране да се определят като второ ниво на местно самоуправление, като за тях да се определят например губернатори, а самите области да запазят своя статут и брой и да са подразделение на големия район за планиране.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай