Започна Страстната седмица

Започна Страстната седмица | StandartNews.com

Днес е първият ден от Страстната седмица. Така се наричат последните дни от живота на Исус Христос. Започва с тържественото му влизане в Йерусалим и завършва с неговото възкресение (Великден).

Това е седмица на страданията, прелюдия към вечния живот. На стар български страст означава страдание. По тази причина дните на Христовите страдания от влизането му в Йерусалим за Пасха до смъртта му са наречени страстна седмица.

През тази седмица Спасителят изкупва човешките грехове чрез жертва - в страдание, болка и любов, и го показва чрез възкресение.

Всеки един ден от седмицата е наречен велик и свят и се извършват специални служби.

На Велики Понеделник Исус Христос влиза в Йерусалимския храм и го намира пълен с търговци. Божият Син изгонва търговците, защото храмът е дом за молитва, а не тържище.

В Евангелието се говори за проповедта на Исус в храма и изреченото от него проклятие над безплодната смокиня - символ на човешката душа, която не познава молитвата, покаянието и не носи духовни плодове.

В българската домашна православна традиция всеки от дните на Страстната седмица се отбелязва по особен начин.

Първите 3 дни (Велики понеделник, Велики вторник и Велика сряда) са отредени за разтребване на дома, като на рутинната дейност се е придавал и символично пречистващ характер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай