Започна "четящ протест" в подкрепа на Едвин Сугарев

На пилоните край НДК се събраха и около 200 души на контрапротест

Започна "четящ протест" в подкрепа на Едвин Сугарев  | StandartNews.com

София. Активисти започнаха да се събират на обявеният за днес "четящ протест" пред парламента в подкрепа на обявилите гладна стачка срещу кабинета "Орешарски" Едвин Сугарев и фотографа Николай Генов. Протестните действия бяха обявени във Facebook от поетът, писател и организатор на литературния фестивал "София: Поетики" Ясен Атанасов.

"Очаквам потвърждение за вашето участие, приятели. Не можем да чакаме повече!", пише той в социалната мрежа.

Днес става 11 ден от гладната стачка на Едвин Сугарев, като фотографът му Николай Генов се присъедини към него преди пет дни. Сугарев бе обявил гладна стачка и преди 22 години срещу Жельо Желев.

В отвореното писмо до Пламен Орешарски, Сугарев заяви: "Започвам гладна стачка и няма да я прекратя, докато Вие и Вашето правителство не напуснете политическата сцена. Мога да предвидя Вашите реакции, мога да предвидя и реакциите на силите, които стоят зад Вас, мога да предвидя равнодушието, охулването, хоровото скандиране против този граждански акт, позоваването на брадатите лъжи за целия апикалипсис, който щял да настъпи в страната, ако Вие паднете от власт.

Но знайте и Вие – участвате в една недостойна, подла игра – срещу българските национални интереси и бъдещето на страната ни. Подобна подлост се заплаща, г-н премиер – заплаща се рано или късно. И дори да успеете, ще знаете до гроб, че тази подлост е платена с цената на поне един живот – моят."

Междувременно десетки недоволни граждани от Габрово изразиха недоволството си към настоящото правителство, като затвориха пътя към Шипка за трета поредна събота.

По традиция около обяд днес на пилоните край НДК се събраха около 200 души на контрапротест.  Хората скандират, че искат да бъде оставен парамента да работи и след това да бъде съден.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай