Запален кулинар и спортист ще дърпа Враца напред

Запален кулинар и спортист ще дърпа Враца напред | StandartNews.com

Новият кмет срещнал съпругата си, докато залесявал Рупите

Калин Каменов нямал пари за обувки, работел, за да ходи на училище

Съдбата не дава нищо даром на Калин Каменов. Но пък го научава да се бори, да гони докрай справедливостта и да печели с характер. Той е новият кмет на Враца и всички се надяват, че при 35-годишния кадър на ГЕРБ северозападният град най-после ще потегли напред. Тежка задача, оказала се непосилна за мнозина през последните 20 години. Но предизвикателствата никога не са плашели новия кмет.

Калин има трудно детство. Бащата напуска семейството, а когато майката се разболява тежко, е принудена да вземе изключително тежко решение. Тя оставя сина си в детски дом. Може би спортът помага много на Калин да изгради характер в онези бедни години. Тренира лека атлетика от първи до седми клас, когато е ученик във "Васил Кънчов". Получава контузия, но спортът е в кръвта му. Запалва се по баскетбола, години наред играе за отбора на Механотехникума в града под Околчица.

"И снощи (б.а. - в сряда) играх до късно баскетбол със старите приятели в двора на Математическата гимназия във Враца. Страшно съм запален по този спорт", споделя новият кмет.

Още от девети клас обаче Калин е принуден да работи, за да има с какво да ходи на училище. "Нямах дрехи и обувки. Често се налагаше да не ходя в училище, защото просто нямаше с какво. Имаше един сърбин във Враца, държеше борса. Идваше в детския дом и набираше момчета да му работят за по няколко левчета на ден.

Носех чували с брашно, работех по строежи

какво ли не съм правил", спомня си тежките моменти Калин Каменов. Така от малък се научава да преборва сам проблемите, макар че не крие - съдбата му отнема доста от чисто детските радости.

Като ученик в Механотехникума се засича с Мартин Петров. Прочутият футболист е година по-голям от Калин. Двамата се познават, макар че не са се виждали отдавна. "Захранен съм от първи клас на стадиона с любовта към "Ботев", иначе от столичните грандове съм от "Левски". Мартин е от ЦСКА, но винаги съм го ценял изключително високо и като футболист, и като характер. Разбира се, че ще се опитам да го привлека към каузата на "Ботев", обяснява кметът, който трябва да оглави и местната футболна гордост, която е общинска собственост.

Компанията му в Механотехникума изкарва иначе страхотни години. Калин живее във военните блокове до местната казарма. Там приятелите ритат на прочутото гумено игрище. Обикалят Врачанския балкан. "Почти няма местенце, което да не познавам. За мен няма по-красиво място от Врачанския балкан. За съжаление, напоследък не ми остава време за любимите излети", разказва политикът. Играе и в аматьорски театър. Слуша рок и джаз,

истински влюбен е в музиката на Бари Уайт

Съдбата обаче го свързва и с друг край - Благоевград. Влиза право в Югозападния университет. Изявен активист е като студент, занимава се с доста публични кампании и инициативи. Като завършва висшето през 2006 година, е пред дилемата дали да стане младши прокурор, или да се впусне в обществена дейност. Точно тогава е забелязан от Бойко Борисов и Цветан Цветанов, които канят врачанина да помогне в основаването на структури на ГЕРБ в Благоевградско. Калин Каменов бързо решава и приема поканата. Следват три години и в общинския съвет на Благоевград, където придобива безценен административен опит.

Става познат на цяла България благодарение на работата си като заместник-председател и председател на Държавна агенция за закрила на детето в периода 2010-2013 г. От месец август 2014 г. е заместник-министър на младежта и спорта.
В Благоевградско се случва може би най-важното запознанство в живота му. Там среща бъдещата си съпруга Мария. Интересното е, че двамата не се познават, въпреки че са състуденти. Очи в очи ги сблъсква инициатива на Калин и негов адаш от Враца. Докато обикалят Рупите, двамата се учудват, че има толкова голи места наоколо. И решават да направя инициатива на Цветница: "Да пуснеш корени в България". Така за 8 години в Рупите са посадени над 1000 дървета. На третата година Калин среща Мария, която е родом от Белица. А на 9 декември миналата година се ражда и дъщеричката им Калина.

Пред "Стандарт" новият кмет на Враца е категоричен, че иска още деца, защото страшно ги обича.

Пожелавам си следващото да се роди във Враца

отсича Калин. Семейството му ще живее с него в любимата му Враца.

Не крие, че ангажиментите в политиката и държавата са му отнели доста неща освен разходките във Врачанския балкан. Калин обожава да чете исторически книги. "Не ми остава време за тях от четене на закони и наредби", смее се роденият на 19 юли 1980 година политик. Но пък от няколко дни се радва на страхотен подарък - биографията на Майкъл Джордън. Надява се по коледните и новогодишните празници да открадне няколко часа, за да я прочете.

На заден план е и друго хоби - риболовът. Малцина сигурно знаят, че едно от най-големите удоволствия в живота му е кулинарията. Калин Каменов обожава да готви, така разпуска пълноценно. Специалитетът му е да приготви риба, която сам е уловил. Но уви, и тези времена са позабравени, а в кухнята господар е съпругата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай