Загиналият в Анево е американец

Загиналият в Анево е американец  | StandartNews.com

Загиналият мъж, както и трима от ранените при инцидента на военния полигон в Анево по-рано днес, са американски граждани. Това казаха от общината. Ранен е и български гражданин, който е бил преводач на чужденците, информира Дарик.

Вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова пътува към мястото, допълва Фокус. 

От пресцентъра на МВР пък по-късно съобщиха, че инцидентът е възникнал при планирани експериментални стрелби за изпитания на продукция на полигон на ВМЗ Сопот край село Анево. Сигналът на тел. 112 е подаден в 11.31 часа.

Инцидентът е станал при планирани експериментални стрелби с гранатомет, потвърдиха от прокуратурата, цитирана от бТВ.

Разследването на случая се поема от Окръжна прокуратура Пловдив. На мястото се извършва оглед от екипи на полицията, прокуратурата и следователи от Националната следствена служба.

"Единственото общо между инцидента в Анево и ВМЗ-Сопот е полигонът, който се е ползвал. Полигонът се ползва от частна фирма по договор, който е сключен наскоро, с всички необходими заверки, от фирма „Outguns". Боеприпасът, който се е взривил и е причинил инцидента е бил некачествен и е собственост на фирмата. Той е произведен през 1984 г. от ВМЗ-Сопот и преди 4-5 години е продаден на фирмата", каза министърът на икономиката Божидар Лукарски за Фокус. Той подчерта, че причината за инцидента е свързана изцяло с частни фирми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай