Загиналият от взрива в "Арсенал" спасил двама

Загиналият от взрива в  "Арсенал" спасил двама  | StandartNews.com

Близо месец след като взрив уби двама души, военното предприятие "Арсенал" взе нова жертва. 52-годишен работник загина в завод 4 в Мъглиж след инцидент късно в петък. Мъжът работел с пресоваща машина, когато около 22,25 часа се получил взрив, който откъснал част от ръката му. Въпреки че веднага бил закаран в центъра за спешна медицинска помощ в Казанлък, лекарите не успели да го спасят заради голямата загуба на кръв.

Работникът е издъхнал 10-15 минути след взрива. Леко пострадала е жена от съседна машина. Загиналият мъж е от Стара Загора и работи в "Арсенал" от декември миналата година.

Според първоначалната информация от ръководството на завода работникът е извършвал недопустимо действие в нарушение на нормите за безопасност, като е ползвал чук при работа с преса.

"На този етап не е коректно да се посочва някаква причина за инцидента, но допускам, че най-вероятно става дума за някакво нарушаване на трудовата дисциплина", заяви след направения оглед Дичо Атанасов, окръжен прокурор на Стара Загора. Той подчерта, че прави тази хипотеза на базата на "първия път, когато на 25 април при взрив в завод "Арсенал" загинаха две жени".

Прокурорът коментира и хипотезата, че употребата на чук е довела до трагедията. "Такива дейности с чук се извършват и са рутинни, самият чук е от специална сплав месинг. Чукът на тази преса е иззет и предстои да бъде изследвано съдържанието на този метал", заяви още Атанасов. Той обясни, че на пресата в Мъглиж са работили трима души - пострадалият и още двама, които са били зад гърба му. Те са останали незасегнати, защото осколките, са били поети от тялото на загиналия работник.

Отстраняването на последствията от взрива е било извършено изцяло от служителите на завода и не се е наложила пряката намеса на пожарникарите, заяви пък директорът на "Пожарна безопасност" главен комисар Николай Николов. Според него най-вероятно причините за инцидента са свързани с технологичния процес в завода.

Със заповед на изпълнителния директор на "Арсенал" Николай Ибушев е сформирана комисия, която работи на място заедно с прокуратурата за изясняване на всички обстоятелства около инцидента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай