Заедно с БАН наградихме младите таланти в науката

Заедно с БАН наградихме младите таланти в науката | StandartNews.com

Знаем ли колко много сме дали на света и гордеем ли се наистина с българите, чиито открития са направили живота на всички ни по-добър? Правим ли всичко необходимо, за да задържим в България бъдещите Джон Атанасов, Хари Джераси, Асен Йорданов? Това са акцентите в кампанията „Научните чудеса на България", която в. „Стандарт" прави съвместно с най-голямата научна лаборатория у нас – БАН.

Атанас Атанасов - момчето, изобретило таблет за незрящи, грабна голямата награда в кампанията "Научните чудеса на България" за 2015 г. на в. "Стандарт" и БАН. Атанас получи чек за 1500 лева от Българска банка за развитие.
Четирима млади таланти получиха наградата "Млад откривател" на кампанията "Научните чудеса на България". Постиженията им бяха отличени от жури на БАН. Другите трима финалисти са Петър Гайдаров - момчето, решило нерешима математическа задача, Григори Матеин, прочул се с уникален експеримент във физиката, и Кристиан Георгиев, който има постижения в някои особено трудни дялове на математиката.

Петър и Григори са студенти в Кеймбридж. Кристиан пък бе абитуриент тази година в математическата гимназия в Пловдив. Самият Атанас е избрал да учи в България - той е студент в Нов български университет. Освен грамоти момчетата получиха и уикенд "Чудесата на България" в Сандански или Велико Търново. Наградата им бе дадена от "Шарлопов хотелс", компанията, която стана СПА дестинация на 2015 г. в най-голямата кампанията на "Стандарт" "Чудесата на България". За да научат историята на над 150 от знаковите чудеса на България, главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова подари на младите откриватели луксозния двуезичен алманах "Чудесата на България".

Голямата награда в кампанията "Научните чудеса на България"-2015 г. заслужено взе ректорът на Медицинския университет акад. Ваньо Митев за голямото откритие на д-р Иван Митев - шестият сърдечен тон, и за откриването на веществото хомоцистеин - т.нар. нов холестерол.

Софийска математическа гимназия получи награда за това, че в момента е училището, което открива и извежда най-много млади таланти. "Вече има тенденция част от младите таланти да остават тук, тази година имаме пробив в това отношение и успяхме да задържим млади хора в наши университети", каза директорът Антони Стоянов. Специална награда получи и Ученическият институт по математика и информатика, чийто ръководител акад. Петър Кендеров подчерта, че дори и когато заминат, нашите млади математици обучават свои връстници от разстояние.

"Така внасяме теми и знания, които не могат да бъдат купени с никакви милиони", каза акад. Кендеров. За тенденцията учените ни да се връщат говори и ректорът на Медицинския университет акад. Ваньо Митев, който посочи, че е успял да върне в своя университет дори специалисти от Харвард и Япония.

ТОП 10 на научните чудеса

72 000 се включиха в националния вот за избор на топ 10 на научните чудеса. Класацията оглави едно от най-важните открития в медицината през изминалото столетие - шестият сърдечен тон. През 1974 г. д-р Иван Митев публикува статия в сп. "Педиатрия", в която за пръв път споделя за своето епохално откритие. Десетте научни чудеса, с които българите се гордеят най-много, са:

1. Шестият сърдечен тон
2."Новият" холестерол - веществото хомоцистеин, което сами внасяме в организма си с храна и напитки
3. Брауновият газ - откривателят му е Юл Браун, роден с българското име Илия Вълков
4. Кирилицата
5. Компютърът на Джон Атанасов
6. Киселото мляко - през 1905 г. д-р Стамен Григоров открива млечнокиселия микроорганизъм, наречен по-късно "Лактобацилус булгарикус"
7. Варненското злато - най-старата обработка на метал в света
8. Първият български самолет - изобретение на гениалния Асен Йорданов
9. Природният антибиотик - откритие на проф. дхн. Венета Боянова Иванова
10. Ксероксът и фотоелектретното състояние на веществата - откритие на акад. Георги Наджаков

Младите шампиони обират точките

Кампанията "Спортните чудеса на България: Младите шампиони" постигна изключително голям успех. Тя не бе като повечето анкети и класации. В нея не беше важно кой е победител и кой не, а това, че в изключително тежката ситуация, България продължава да ражда таланти.

Младите шампиони направиха фурор сред феновете, които не спряха да гласуват в продължение на месеци за тях. В крайна сметка на страхотна церемония в края на миналата година бяха наградени събралите най-много от вота на читателите спортисти. Те бяха разделени в две категории - до 14 и до 23 години.
При малките награди взеха Бояна Радева (ски), Василики Кадоглу (плуване), Теодора Цанева (карате), Андрей Йорданов (футбол), Адриан Андреев (тенис) и Тулчан Хамид (карате).

При по-големите до 23 години призове получиха: Алберт Попов (ски), Християна Тодорова, Цветелина Стоянова и Цветелина Найденова (от националния ансамбъла по художествена гимнастика), Александър Везенков (баскетбол), Божидар Краев (футбол), Венелина Поптолева (бокс), Даниел Асенов (бокс), Георги Китанов (футбол), Красимир Георгиев (волейбол), Лиляна Георгиев (лека атлетика), Явор Пешлеевски (модерен петобой).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай