Забраняват домашната торта в нета

Министри, производители и браншови съюзи подписаха пакт за защита на потребителите

Забраняват домашната торта в нета      | StandartNews.com

София. Домашно приготвени торти и баници, сармички или салата вече няма да се продават в интернет. Единствено регистрирани в Агенцията по храните ресторанти и магазини ще имат право да предлагат пици, сандвичи и храни онлайн. Новите правила са разработени по заръка на земеделския министър Мирослав Найденов, съобщи самият той по време на дискусия в рамките на кампанията "Коледата безопасна". Тя се организира от в. "Стандарт" с подкрепата на Комисията за защита на конкуренцията и Агенцията за храните.

Очаква се съвсем скоро промените да бъдат одобрени от Министерския съвет и да започне обсъждането им в Народното събрание. За да могат да продават онлайн храни, търговците ще трябва да разполагат и с автомобили, които да позволяват съхранението на продуктите при определените температури, уточни шефът на агенцията по храните Йордан Войнов. Промените в закона предвиждат всеки, който предлага храни онлайн, да посочи интернет сайт, през който се предлагат неговите продукти. Всички търговци, регистрирани за продажба на храни в мрежата, ще бъдат вписани в регистър, качен на интернет страницата на Агенцията по храните. Заедно с регулацията на онлайн пазара за храни, новите правила предвиждат и завишаване на глобите за нарушителите на Закона за храните, каза Войнов. "Целта ни е, когато кликнеш и поръчаш пица или друга храна от интернет, да си сигурен, че купуваш нещо безопасно и качествено", каза Мирослав Найденов.

"Електронната търговия е една от сферите на пазара, която тепърва ще трябва да се регулира. Затова тя е и основната тема на тазгодишната кампания "Коледата безопасна". Радвам се, че в нея се включват и други медии", каза главният редактор на "Стандарт" Славка Бозукова. Икономическият министър Делян Добрев пък призова потребителите да сигнализират на експертите на КЗП, когато са накърнени правата им. "Държавата винаги ще защитава правата на българските купувачи", заяви още Добрев.

Кампанията "Коледата безопасна" се провежда за шеста поредна година по инициатива на вестник "Стандарт". Освен държавните институции, и тази година кампанията беше подкрепена от бизнеса в лицето на производителите на хранителни продукти, големите търговски вериги, представители на търговски центрове. В нея се включиха и браншови и потребителски организации и медии. Всички присъстващи подкрепиха инициативата "Коледата безопасна" и поеха ангажимент да правят всичко възможно, за да предпазят българските потребители от опасни и некачествени стоки, като подписаха "Коледен пакт".

 

Безопасните сайтове у нас са само десет

 

Доказаните сайтове в България са много малко, те са не повече от десет. И според техния рейтинг клиентите могат много лесно да се ориентират къде пазаруването им ще е безпроблемно. Това съобщи Кирил Велков от онлайн магазина MyMall. По данни на портала всяка година около празниците онлайн търговията скача с 80-90%. Затова подобни форуми като "Коледата безопасна" са много полезни, каза Велков. Хората трябва да знаят, че могат да върнат некачествена стока в седемдневен срок, без дори да имат причина и да има нужда от обяснение. Те могат и трябва да се възползват от правата си, подчерта Велков.

По данни на MyMall търговията в интернет е нараснала с около 60 на сто в страната през последните две години. Най-често купуваните стоки онлайн са дрехи и обувки, детски стоки, техника, козметика и часовници.

Моловете също трябва да се включат

 

Христо Иванов, управител на Сити Център София

 

Инициативата "Коледата безопасна" е страхотна. Ние се присъединяваме за първи път към нея. Този форум може да се разгърне още, защото както търговските комплекси, така и всички по-големи търговци могат да се включат, обучавайки клиентите и давайки малко повече информация на потребителите. Редно е всеки търговски център да застане твърдо зад наемателите и продуктите, които се предлагат. Кампанията може да бъде разширена и извън рамките на наближаващите коледни празници.

Евтиният алкохол е опасен

 

Пламен Ангелов, "Вини Сливен" АД

 

Надяваме се, че благодарение на инициативата на вестник "Стандарт" всички институции, цялата държавна администрация ще упражни максимален контрол върху всички продукти, включително вината и високоалкохолните напитки. За съжаление всяка Коледа, всеки празник ставаме свидетели на инциденти със здравето на българския потребител. Защото с цел пестене на пари се купуват продукти с неясен произход, неясно качество и водят до тежки проблеми. За да се избегне това, трябва да се разчита на познатите продукти, на познатите производители и търговци, които са утвърдили имената на предлаганите от тях марки с поддържането на постоянно качество.

 

Стимулирате добрите практики

 

Бойко Станкушев, БНТ

 

Ако си закупиш фалшиво зарядно устройство, губиш някакви пари. Ако обаче натровиш децата с некачествен продукт, последствията може да бъдат ужасни. Кампанията "Коледата безопасна" има изключително просветителски характер, защото на една огромна група граждани дава практически съвети как да формират критерии и да избират. От друга страна, стимулира и добрите практики на пазара. "Коледата безопасна" е много добър пример, с който ние показваме как може да бъдат обединени усилията на медиите, на гражданите и на институциите в една обща кауза.

 

Инцидентите намаляват

 

Жени Павлова, TV7

 

Добрата новина е, че отчитаме все по-малко инциденти и все по-малко стават репортажите с натровени хора. Приветствам инициативата и се присъединявам към идеята освен за безопасна, кампанията да е и за качествена Коледа. Дошло е времето вече да говорим за качествен живот и затова TV7 и BBT се присъединяват към инициативата "Коледата безопасна".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай