Забраняват договорите за джиесем по телефона

Забраняват договорите за джиесем по телефона | StandartNews.com

София. Комисията за защита на потребителите забрани предлагането на договори за мобилни услуги по телефона, съобщиха оттам днес. Причината за ветото е, че така се ощетяват абонатите, тъй като те не разбират добре офертите, нито кога точно поемат нови задължения към телекома.

Забраната е отправена към един от операторите, тъй като оплакванията са били насочени към него. Тя обаче ще важи и за другите два, ако започнат да предлагат подобни услуги, казаха от КЗП.

Една от схемите, по които телекомът изнудвал хората е като им се обади и им отправи предложение за сключване на договор от разстояние. Въпреки направения отказ от страна на клиента, се оказва, че контракт все пак съществува.

Друга нелоялна практика, която се забранява е атаката на пенсионери. Често мобилният оператор отправял по телефона предложения към потребители от третата възраст, разчитайки на тяхната уязвимост. Така възрастните хора се сдобивали с неизгоден договор без да знаят.

Операторът се обаждал на абонатите си и под претекст да разбере дали в бъдеще възнамеряват да ползват услугите на доставчика, но същевременно им отправял оферта за нов договор. Повечето от тях обаче не знаят, че може да се сключи договор от разстояние и именно заради това дават съгласието си. Така те се оказват с нова услуга без да подозират за това.


Забранено е и поставянето на стикер или съобщение на вратата на апартамента или на пощенската кутия от куриер да се счита за писмено уведомяване на потребителя за новия договор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай