Забраната за пушенето остава

Забраната за пушенето остава | StandartNews.com

София. Забраната за пушене в заведенията остава в сила, след като депутатите отхвърлиха и двата законопроекта за либерализация на режима.

Първият, внесен от Атака, беше отхвърлен със 107 гласа „Против", 64 - „За" и 17 въздържали се. Гласуваха 188 депутати.

Вторият проект на депутата Спас Панчев от левицата и негови колеги, също не беше приет. В негова подкрепа гласуваха 76 депутати, 106 бяха против, а 8 се въздържаха. В гласуването участваха 190 народни представители.

Групата на ГЕРБ гласува единодушно против двата закона, като за първия имаше само един въздържал се. От Атака пък подкрепиха проектите. Парламентарните групи на БСП и ДПС обаче гласуваха разнородно.

Преди това депутатите в продължение на три часа обсъждаха въпроси от здравно, икономическо и обществено естество. Стана практика при излизане на трибуната всеки от тях да заявява дали пуши и как смята да гласува.

Не бяха малко пушачите, които обявиха, че са против либерализирането на режима, както и непушачите, които показаха солидарност към пушачите и казаха, че ще подкрепят предложенията.

Връщането на тютюнопушенето в заведенията беше предизборно обещание на БСП, което след месеци отлагане беше форсирано малко преди края на годината. Очакванията на вносителите бяха новото положение да влезе в сила преди Нова година.

Много колеги на Спас Панчев от Коалиция за България обаче отказаха да гласуват закона заради принципна позиция.

Червеният депутат Мартин Захариев определи гласуването като "най-интересното" за 2014 г., защото този път народните представители ще гласуват по съвест, а не по партийна команда.

Именно такива бяха и обвиненията към депутатите от ГЕРБ - че вотът им ще бъде партиен. В началото на заседанието хората на Борисов раздадоха стикери със знака „Пушенето забранено" на колегите си в пленарната зала. Самите те ги залепиха на реверите си и с тях правеха изказванията си от трибуната.

Най-активни бяха лекарите в парламента, които многократно излагаха рисковете от активното и пасивното пушене, а други им отговаряха, че и лекарите искат да се пуши. Бяха представени и поредица статистики в подкрепа на едната и другата теза.

Преди гласуването здравният министър Таня Андреева, която присъства на дебатите, призова народните представители да отхвърлят законопроектите и напомни, че тя и като лекар, и като министър е против промяна в режима.

Как протече дискусията в парламента проследете ТУК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай