На живо: Спорове и дебати за пушенето в заведенията

На живо: Спорове и дебати за пушенето в заведенията | StandartNews.com

София. Депутатите започнаха дебатите за лансираното от левицата връщане на пушенето в заведенията. Промените в Закона за здравето са спорни не само между управляващите и опозиция, но и в рамките на самите групи на Коалиция за България и ДПС.

Законопроектите са два: На Спас Панчев от левицата и на парламентарната група на Атака. Желанието на вносителите е поправките да минат преди Нова година.

В началото на пленарното заседание депутатите решиха, че споровете им трябва да се излъчват по обществените радио и телевизия.

Забраната за пушене в обществените сгради и заведения беше приета по време на управлението на ГЕРБ. Още тогава имаше критики, че това може да навреди на бизнеса, какъвто е и мотивът за настоящите предложения на новите управляващи.

Още в 8 часа пред сградата на парламента се проведе протест срещу отпадането на забраната.

Проследяваме парламентарните дебати на живо, статията се обновява:

13:10 - Забраната за пушенето остава, решиха депутатите. И двата законопроекта за либерализация на режима бяха отхвърлени.

13:04 - Таня Андреева, здравен министър: Не приемам противопоставянето на бизнес срещу здраве, защото няма цена, която да плати това здраве. Тази забрана от една страна защитава здравето на непушачите, от друга защитава здравето на работещите в подобен род заведения, в които сега искате да бъде либерализиран режима, и на трето е забрана, която е в защита на превенцията на тютюнопушенето.

И в момента тази забрана не възпрепяптства избора на всеки едн от нас да употребява цигари или други тютюневи изделия.

Днес от тази трибуна категорично не приемам либерализирането на тютюнопушенето, като лекар, а не като министър на здравеопазването.

12:51 - Павел Шопов, Атака: Никога не съм бил пушам, не съм пушач и никога няма да бъда! Но това не значи, че не съм давал на другите хора да правят своето право на избор.

Ама те не мислят за здравето на тези хора, които в зимните месеци излизат отвън за да пушат и се разболяват. Всички знаете, пред всички заведения са се обособили едни грозни, отвратителни шатри, в които горят едни газови печки, които всеки момент могат да гръмнат...

12:46 - Спас Панчев, Коалиция за България: Повечето от моите приятели лекари ходят в заведения, където се пуши и искат да се пуши там. Не непушачите, лекарите!

Ние сме в дълг към българите, към тези 3,5 млн., които са пушачи и искат да имат право на избор. В лг сме към бизнеса и към хиляди фирми.

12:23 - Изказването на Магдалена Ташева предизвика критики към начина на водене на Алиосман Имамов, защото не я е прекъсвал, когато не говори по темата.

12:11 - Магдалена Ташева, Атака: Вие сте решили да се преклоните към една брюкселска бюрокрация която дотам стига в своя тоталитаризъм, че иска да подчини един, така, стомашно – чревен тракт на 500 милиона жители. През 2006 г. ЕК прие да регламентира дължината на презерватива – 16 см., що не го въведете и у нас, за да покажете, че сме европейци.

11:59 - Гинче Караминова, ГЕРБ: Заведенията могат да запазят клиентите с акуратно меню и хубава музика.

11:49- Станислав Станилов, Атака: Всички аргументи на лекарите са верни, до един. Но тези два законопроекта подкрепят тяхната теза. Ние предлагаме да има помещения, в които пушачите ще влизат, а непушачите ще имат възможността да не влизат. А когато говорим за децата, питам аз кой идиот ще заведе децата си в помещение, където се пуши?!

Разберете, аз не ходя по кръчми, малко ям, почти не пия.

11:05 - Половин час почивка.

11:00 - Мартин Захариев, БСП: Предстои най-интересното гласуване за 2014 г. Най-интересното, защото ще излезем от партийните си обувки и ще гласуваме по съвест. Това е нашият изпит за демокрация.

Захариев призова да се прекрати дебата и да се премине към гласуване. Зам.-председателят на НС Алиосман Имамов обясни, че по правилник това не може да се случи.

10:57 - Петър Мутафчиев от БСП обяви, че няма да подкрепи предложенията, защото става въпрос за принципна политика.

10:51 - Лъчезар Иванов от ГЕРБ, в качеството си на лекар, красноречиво разказа за болестите, които застрашават пушачите.

10:43 - Тунчер Кърджалиев, ДПС: Вижте г-н Лаков, че след време, тютюнопушенето ще бъде инкриминирано деяние в световен аспект. Причината ще е точно тази, за която говорите.

10:35 - Венцислав Лаков, Атака: Ако всичко това е така, половината в тази зала трябва да измрем, защото пушим.

10:32 - Тунчер Кърджалиев, ДПС: Зависими от никотина политици искат пълен комфорт на пушачите и на себе си.

Физиологичните елементи са екзистенциални за съществуването на човешката популация. Смъртността може да се преодолее, като се прекрати експонирането на човешкия организъм на тютюневия дим. Пасивният непушач, който е осъзнат непушач на базата на воля, въпреки неговото право, когато очевидно е декларирал, че е непушач, пушачите му вредят. Тук е мястото да спомена за феномена „странична димна струя". Това е струята от тлеенето на цигарата, установено е, че 80% не минава през филтъра.

Аз съм толерантен човек, бих допуснал в мое присъствие да се пуши. Нещо повече: бих запалил и аз цигара! Но когато има деца в помещението, бих се възпротивил.

От друга страна, аз бих се борил за правото на всеки човек да поеме своята доза никотин, заради абстинентния синдром, но не и да пречи на съседа.

Кърджалиев призова депутатите от ДПС да не подкрепят законопроектите.

10:13 - Стефани Михайлова, ГЕРБ: Не пушенето, а правото на защита от вторичен тютюнев дим е неоспоримо конституционно право. Ние трябва да решим чий избор трябва да защитим, дали на този, който иска да прекара приятно с цигара в ръка, или на този, който иска да си пази здравото. Затова законът не ни позволява да караме с 200 км/ч или да грабнем от щанда на бижутерийния магазин, каквото ни е харесало. Законът не се спазва, да го отменим: Ами да отменим и Закона за движение по пътищата или Наказателния кодекс.

10:00 – Депутати от ГЕРБ раздават стикери със знака „Пушенето забранено" на колегите си в пленарната зала. Самите те са ги залепили на реверите си.

09:40 – Кристиян Димитров от Атака и Спас Панчев от Коалиция за България представиха двата законопроекта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай