За Деня на Кирил и Методий: Откриват паметник на буквите в Монголия

За Деня на Кирил и Методий: Откриват паметник на буквите в Монголия | StandartNews.com

Рицарите тамплиери събраха средствата за монумента

Паметник на кирилицата ще бъде открит в Монголия за Деня на Кирил и Методий. Монументът ще се издигне в столицата на азиатската държава Улан Батор.

"Зад проекта застана Великият приорат на рицарите тамплиери начело с ген.-майор Румен Ралчев. Правим паметника с председателя на Дружеството за българо-монголска дружба във Варна Младен Станев. Вече две години се занимаваме с това и сме на финала", каза археологът проф. Николай Овчаров. Монументът ще бъде изграден изцяло с частни дарения и безкористния труд на десетки хора. Монголия е единствената неславянска държава, която в момента пише на кирилица.

Постаментът ще е висок около 1,50 метра. Той ще е изработен от бетон и облечен с черен мрамор. Върху него от месинг ще бъдат поставени първите и последните букви от кирилицата, както и първите от имената на братята Кирил и Методий. В момента има проект как да изглежда паметникът, но предстои финално той да бъде преработен. Очаква се първата копка на монумента в Улан Батор да бъде направена на 20 април, когато се честват 65 години от българо-монголските дипломатически отношения. Монументът ще се намира на пътя между центъра на столицата и летището, пред училище, уточни проф. Овчаров. Около 24 май паметникът ще бъде официално открит. С каузата от самото начало е ангажиран кметът на Стрелча Иван Евстатиев, който е бивш посланик в Монголия, както и дипломатът на Улан Батор в София проф. Лхамсурен Дугержав.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай