За борбата с косопад - витамин D!

Липсата на витамин D е свързана с алопеция

За борбата с косопад - витамин D! | StandartNews.com

Когато мислим за начини за справяне с косопада, някои от медикаментозните или дори хирургически опции могат да изглеждат рисковани, а да не говорим за това, че са скъпи. Според изследователи липсата на витамин D е свързана с алопеция. Това е състояние, при което се наблюдава обособяване на участъци без коса по скалпа.

А всъщност как да разберем дали имаме недостиг на витамин D? Тук за ориентир може да вземем и други признаци, които се появяват при дефицита на витамин D. Част от тях са: Загуба на костна плътност, мускулна слабост, бавно заздравяване на рани, усещане за умора почти постоянно и много други.

При малките дечица недостатъчността на витамин D може да се изрази с рахит. Обикновено те прохождат по-късно и се изморяват по-бързо.

Откъде да си набавим витамин D? Най-добрият източник е слънчевата светлина. Поне по 20 минути на ден. Освен нея можем да си го набавим и чрез хранителни източници, като филе от сьомга и различни видове гъби, които ни заредят с този витамин. Други такива са яйца, авокадо и кашкавал.

Но не бива да се прекалява с витамин D. Полезната дневната доза за хора от 19 до 50 години е 600 IU (15 mcg), а за тези над 70 години е 800 IU (20 mcg).

Приемането на много висока дневна от него, може да причини натравяне. Ранните симптоми включват загуба на апетит, гадене и повръщане, прекомерна жажда, слабост, нервност и високо кръвно налягане.

Но преди да предприемете каквото и да е лечение, задължително е да се консултирате с лекар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай