ЮНЕСКО: Жените лидери носят развитие и мир

ЮНЕСКО: Жените лидери носят развитие и мир | StandartNews.com

Не можем да постигнем мир и устойчиво развитие без равноправието на жените. Това каза Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО, по време на втория ден от Глобалния форум на жените лидери, който се провежда в София.

 „Когато жените взимат пълноценно участие в управлението на държавата и в икономиката, полза имат обществото, държавите и светът като цяло", заяви Бокова. „През 2015 година светът стана свидетел на много новаторски споразумения – Програмата за устойчивото развитие - 2015 година и Споразумението от Париж за климатичните промени. Аз винаги съм казвала, че и двете програми на практика са с една и съща цел. Това е целта на устойчивото развитие, на запазването на планетата, на мира. Няма мир без развитие, не можем да постигнем мир без равноправие на жените, не можем да постигнем устойчиво развитие без равноправие на жените", подчерта тя.

И допълни: „Равноправие и овластяване са двете страни на една и съща монета. Целта на този форум е да подкрепим жените-лидери, но не само, а и да предадем това на младото поколение".

Тя допълни, че има различни форми на лидерството сред жените и даде пример с присъстващите вицепремиер Меглена Кунева, председател на ПП БСП Корнелия Нинова, министрите Танева и Петкова. Бокова изтъкна, че в сегашния кабинет има жени, които управляват много тежки ресори, но призова за повече дами и в българския парламент. 

Нашата роля като политици е да махаме бариерите. Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева по време на форума, цитирана от Фокус.  „Аз съм въоръжена с много папки и проценти – колко са жените, които посягат към предприемачеството, колко са тези, които посягат към политика, но те не са достатъчно. И не са достатъчно не само защото процентите са такива, ние не сме направили достатъчно, за да подкрепим една жена да направи първата крачка. Тази първа крачка е най-трудна и това би трябвало да бъде нашата политическа задача", заяви Кунева.

Тя даде пример със сестрата на известния композитор Моцарт, която също е притежавала изключителен музикален талант, но не е имала възможността да го развие. „Надявам се по никой повод и в никоя професия това да не се случва повече. Светът има нужда от всичките си таланти. България има нужда от всичките си таланти. Ние трябва да направим всичко възможно да разчистим пътя пред тях. Нашата роля като политици е точно такава – да разчистим пътя, да махнем бариерите, да бъде България без бариери, Европа без бариери, да бъде светът без бариери. Това е равенството. На всеки талантлив човек трябва да помогнеш и да, жените имат нужда от повече помощ", убеден е вицепремиерът.

Жените могат да бъдат успешни управленци и лидери на мнение. Задачата ни е да създадем условия за развитието им. Това сподели пред дамския форум новият лидер на БСП Корнелия Нинова.  Тя сподели мисъл на една силна жена – Елинор Рузлвелт: „дребните умове обсъждат хората, средните обсъждат събитията, а големите - идеите". „Мили дами, да бъдем от големите", призова Нинова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай