ЮАР подгони българин за сделки с диаманти

Властите погнали Иван Савов за източване на ДДС и укриване на милиони

ЮАР подгони българин за сделки с диаманти | StandartNews.com

Йоханесбург. Българин ще отговаря пред съда на Южна Африка за укриване на милиони. Иван Савов е обвинен, че е превъртял милионите на чешкия беглец Радован Крейчер, прехвърлял е авоари от една банка в друга, извършвал е незаконни сделки с диаманти и е източил огромни суми от ДДС. 39-годишният Савов, който е мениджър в компанията на Крейчер, ще отговаря за търговски престъпления, съобщава местният вестник "Дъ Стар".

Българинът бил арестуван миналия четвъртък в офиса на компанията на чеха. Крейчер пък е бизнесмен с доста съмнителна репутация. Той е избягал от родината си, където е осъден задочно на 11 г. затвор за пране на пари. За Савов пък се твърди, че е "мозъкът" в измама за 10 милиона ранда, които били откраднати от банковите сметки на международната охранителна компания G4S Secure Solutions. Причината за измамата била сделка за ценни метали и скъпоценни камъни, която се провалила. Според местните медии, Савов живее в ЮАР от седем години, а името му е замесено в убийството на германския милионер Уве Гембала.

Тялото на 55-годишния търговец на луксозни коли бе открито преди години недалече от Атериджвил, Претория. За престъплението бил заловен, обвинен и осъден на 20 г. затвор 29-годишният местен жител Табизо Мелвин Мпйе. Нашенецът бе разпитван единствено като свидетел. За Савов се твърди още, че е оцелял по чудо в бомбен атентат срещу Крейчер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай