Йовчев: Това беше опит за погром

Йовчев: Това беше опит за погром | StandartNews.com

София. "Това, което се случи вчера пред сградата на Народното събрание беше опит за погром", заяви министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев в предаването „Тази сутрин" на БТВ.

"Ще проверяваме всички записи от камерите, за да видим кой е мятал камъни по народните представители и по полицията. За да се стигне до това се случи, че мирни граждани бяха притиснати и пресирани към полицейски кордон. За щастие нямаме сериозно пострадали хора. Имаше много провокации към полицията, на които мисля, че служителите реагираха по най-адекватния начин. Ако има сигнали за полицейски служители, които не са реагирали адекватно и са превишили правомощията си, ще бъдат проверени", обясни той.

Йовчев посъветва кадрите от сблъсъците пред парламента да се излъчват обективно и отрече полицаите да са упражнили насилие, въпреки че на записите се вижда как изтласкват протестиращи, а и световните медии писаха, че полицията е била агресивна.

Според министъра ситуацията е била тежка не защото протестиращите били много, а защото се държали агресивно. „България има от какво да се гордее. Жалко е, че допускаме нещата да стигнат до там обществото да е поляризирано. Видях полицаи, които не реагират на провокации, това заслужава уважение", заяви МВР шефът.

"Ако се продължи така ще нарасне напрежението в обществото и всяко едно евтино заиграване с протестиращите е много рисково. Вчера видяхме, че сред протестиращите имаше такива, които без да правят разлика кой се изправя пред тях – дали народен представител, дали журналист, дали обикновен гражданин", посочи Йовчев.

По думите му опитът за извеждане на обсадените в парламента е било и негово решение. „Те са български граждани и никой няма право да ограничава движението им", обясни той.

"Според действащото законодателство, полицейските служители имат право да използват по-строги мерки, при нарушение на полицейските разпоредби.

"Жалко е, че допускаме да се стигне до тях обществото да е поляризирано", каза още министър Йовчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай