Йовчев: Експерти в МВР необяснимо са изкарвали по заплата и половина отгоре

Плащали на единици за уж положен извънреден труд

Йовчев: Експерти в МВР необяснимо са изкарвали по заплата и половина отгоре | StandartNews.com

София. "Експерти в МВР необяснимо защо са полагали извънреден труд и са получавали пари за това", съобщи министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев след като информира вътрешната комисия в парламента за бежанската вълна.

По думите му са установени фрапиращи случаи. "Има служители, които без да има защо, са докарвали една заплата, която е един път и половина над основната заплата", каза Йовчев. Той уточни, че това са служители на високи експертни длъжности и ниски ръководни. Тези служители са единици. Спрямо тях се водят дисциплинарни производства" уточни министърът.

Много сериозно перо от бюджета на МВР е отивало за извънреден труд, но не за патрулните полицаи, за тези, които се занимават с охранителна работа, или за тези, които извършват оперативно издирвателна дейност Парите необяснимо защо да отивали за извънреден труд на хора, които необяснимо защо са го полагали. Според Йовчев, "те са много неравномерно разпределени".

„Ще наложим ред. Внедряваме система, с която много по-ефективно ще управляваме ресурсите. Първата стъпка е да наблюдаваме какво се случва с бюджета и с тези средства", заяви вътрешният министър.

По повод бюджета на МВР Йовчев заяви: „Бюджетът на МВР ще изглежда така, че като извадим средствата, които бъдат прехвърлени към ДАТО и средствата, които ще бъдат прехвърлени към ГДБОП към ДАНС няма да надвишава това, което е било преди. Този бюджет, който гледахме за 2012 и 2013 г. за МВР, не е реален бюджет, защото многократно са правени актуализации и са отпускани средства за МВР. Ние в момента започнахме с една дупка от около 93 млн. лв. имаме преструктуриране, намаляване на разходите с повече от 20%, намаляване на състава ще имаме до края на годината и в първото шестмесечие на другата година и това ще бъде един реален бюджет, който ще изпълняваме. Само като пример – средствата, които бяха предвидени за гориво за МВР, бяха 9 млн. лв. в Бюджет 2013, а реално те са над 30 млн. лв. Има наредба, според която трябва да има 16 млн. лв. за храна на служителите, които не бяха предвидени в бюджета", обобщи министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай