Йовчев: България е в извънредна ситуация относно бежанците

Йовчев: България е в извънредна ситуация относно бежанците | StandartNews.com

София. "Дефинираме пакет от рискове, които произтичат от кризата с бежанците от Сирия, които могат да застрашат националната сигурност. Не трябва да пренебрегваме рисковете от навлизането на лица, които са свързани с терористични организации. Налице са здравни рискове. Предприети са пакет от мерки с цел минимизиране на рисковете за страната. Имаме активна работа по отношение на откриване на нови места за настаняване на бежанците. Работим по разширяване и намиране на места за още над 1500 души. Осигурени са медицински екипи на место и прегледи още на границата. Извършват се прегледи, осигурени са необходимите ваксини, за да се избегне възникване на епидемия. Извършва се непрекъснат мониторинг от центъра за заразни заболявания", заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ Цветан Цветанов в рамките на блиц парламентарния контрол.

"Актуализиран е националният план за противодействие на тероризма. Екипи на ДАНС работят активно сред преминалите границата на България, за да отсеят рисковете. Засилено е полицейското присъствие в районите, където има настанени бежанци. На някои места полицейското присъствие е увеличено три пъти", каза още вицепремиерът.

"Имаме възможност да търсим помощ от ЕС по два фонда. България се намира в извънредна ситуация. Експертна група е на наша територия и в резултат на това посещение ние ще получим помощ, обемът на която към момента не знаем", каза още Йовчев. Той заяви, че скоро пред парламента ще бъде представен доклад за свършеното по отношение на бежанската вълна.

"Работим за набавяне на необходимите ресурси за административното обслужване на центровете за настаняване на бежанци", каза Цветлин Йовчев в отговор на въпрос на депутата от Коалиция за България Желю Бойчев в рамките на блиц парламентарния контрол.

"Има редица проблеми с местата за настаняване на бежанци – не достига оборудване, инвентар, хигиенно-санитарни материали. Все още работим по отношение на набавяне на необходимите ресурси за административното обслужване на центровете. Взети са всички мерки за повишаване на сигурността. Има още какво да се подобри по отношение на организацията на работа в центровете за настаняване", заяви Йовчев.

"Активно работим с Върховния комисариат за бежанците към ООН и с БЧК", каза още вицепремиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай