Йохана Кант - монахинята в златен манастир

Йохана Кант - монахинята в златен манастир | StandartNews.com

Казват, че в жилите й тече спирачна течност, а вместо сърце има карбуратор

Йохана Квант, която стоеше зад немския автомобилен гигант БМВ и бе един от най-богатите хора в Германия, почина на 3 август, като остави компанията в ръцете на наследниците си.

Йохана е третата съпруга на Херберт Квант, германския бизнесмен, на когото принадлежи заслугата за спасяването на баварската компания през 1959 г. Благодарение на него делът на семейство Квант нараства до 1/3 и на тях се пада честта да превърнат безнадеждно губещото предприятие в символ на немското икономическо чудо. Година след знаменателното събитие 50-годишният Квант иска ръката на своята обаятелна секретарка и помощница Йохана Брюн, която става неговата трета съпруга. Тя е родена в Берлин през 1926 г. и работи като медицинска сестра във военна болница в последните месеци на Втората световна война - опит, които й повлиява много през годините. След като сключва брак с Херберт, тя не се разделя с него в следващите 20 г. и поглъща всяка негова дума за БМВ.

Следвайки неофициалния девиз на семейство Квант - "Никога нищо не говорете. Избягвайте общественото внимание", Йохана отказва да дава интервюта и дори забранява на сътрудниците си да общуват с журналисти. И въпреки че по богатство отстъпва само на влиятелни жени от ранга на британската кралица Елизабет или холандската Беатрикс, тя живее затворено, общува само с роднини и близки приятели, не кани гости и не излиза в обществото.

Въпреки това Йохана има основания да се страхува за живота си. През октомври 1978 г. всички немски вестници пишат за опита за отвличане на г-жа Квант и 15-годишната й дъщеря Сузане. За двете богати наследници престъпниците имали намерение да поискат над 20 млн. марки откуп. За щастие, полицията успява да обезвреди банда от 14 души, заподозряна в планиране на престъплението, след като в тях откриват хлороформ, спринцовки и оръжия. Оттогава членовете на семейство Квант се движат със засилена охрана.

И докато жените от милиардерската фамилия успяват да се измъкнат невредими, а компанията върви стремглаво нагоре, здравето на Херберт Квант се повече се влошава. Още от 9-годишен той има проблеми с ретината, а в края на живота си зрението му напълно изчезва. Това кара Йохана всяка сутрин да му чете акцентите от бизнес пресата, заради което след години тя решава да организира връчването на годишна награда за икономическа журналистика. Въпреки инициативата, Йохана не започва да дава интервюта. През 1982 г. Херберт Квант умира в ръцете на съпругата си, а според завещанието акциите от БМВ отиват в ръцете на Йохана и на децата Сузана и Щефан. След смъртта на съпруга си тя се присъединява към надзорния съвет на компанията и е част от него до 1997 г.

Пътят от секретарка до главен акционер не е необичаен за Германия. Подобна е и съдбата на Урсула Пиех, която първоначално е бавачка, след което се омъжва за Фердинанд Пиех, който я издига до борда на директорите на "Фолксваген".
В годините след смъртта на Херберт Квант обемът на продажбите на БМВ нараства непрестанно, докато Йохана все повече се затваря. Заради уединения начин на живот, който води, дори я наричат "монахиня в златен манастир". Тя презира скъпите украшения, позволява си само скромни обеци и бисерна огърлица, облича се непретенциозно, пие чай и минерална вода, и дори си позволява да пазарува сама. Години наред никой в Германия не можел да разпознае на улицата най-богатата жена в страната, защото в пресата не са публикувани нейни снимки. Единственият лукс, който си позволява, е голямата кола - БМВ, разбира се.

През 1997 г. Йохана навършва 70 и напуска ръководството на автомобилния гигант. Конкурентите на компанията, естествено, не изпитват симпатия към нея и клана Квант. За Йохана се говори, че в жилите й тече спирачна течност, а вместо сърце има карбуратор.

През май същата година наследниците на фамилията, 34-годишната Сузане Квант-Клатен и 31-годишният Щефан Квант, заемат местата си в борда на директорите на БМВ. Синът притежава 17% от акциите, а дъщерята - 13,2%. Те също като майка си водят по-уединен начин на живот. Сузане, например, наплашена от користолюбиви ухажори, с години се представя под измислената фамилия Кант. Дори на съпруга си разкрива истинското си име едва в деня преди сватбата.
Днес семейство Квант, чието състояние се оценява на над 30 млрд. евро, е едно от най-богатите в Германия. На фамилията принадлежат и акции от химическия концерн Altana, на фирмите SGL Carbon и Nordex. До последния си ден Йохана Квант заема 77-о място в класацията на световните милиардери на сп. "Форбс" и е втората по богатство жена в Германия.

Дарява над 1 млн. евро на партията на Меркел

Семейство Квант от дълги години е сред най-важните поддръжници на канцлера Ангела Меркел и на германската Християндемократическа партия. След изборите през 2009 г. те ХДС получи от милиардерската фамилия дарение в размер на 450 000 евро. През 2013 г. обаче друг паричен трансфер към партията предизвика огромен интерес. На 9 октомври 2013 г. на сайта на Бундестага бе публикувана информация, според която ХДС е получил от семейство Квант ново дарение на стойност 690 000 евро - по 230 000 от Йохана и децата й Сузане и Щефан. Дарението е направено в момент, когато в Европа се води дебат за по-строги норми за вредните газове на автомобилите. Според първоначалното споразумение между ЕП, ЕК и страните-членки се предвижда моделите, които ще излязат на пазара от 2020 г., да отговарят на новата средна норма за вредните газове от 95 грама въглероден диоксид на километър. Освен това бяха обещани облекчения за производителите на електроавтомобили. В края на септември 2013 г. обаче Германия внезапно излезе с предложението новата норма да влезе в сила едва през 2024 г. За разлика от концерните, които произвеждат малки или среден клас автомобили, германските производители на луксозни коли, в това число и БМВ, изпитват сериозни затруднения да спазват новите норми. Така Меркел обоснова германската блокада със съображения от индустриално-политически характер. В тази връзка организацията "ЛобиКонтрол" обърна внимание на факта, че голямото парично дарение на основните акционери в БМВ е дошло почти едновременно с отложеното решение по новите европейски норми за вредните газове на автомобилите.
Доста по-крайна бе обаче оценката на левицата. Заместник-председателят на парламентарната фракция Клаус Ернст дори заяви в интервю, че това е "най-фрапантният случай на купена политика от дълго време насам".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай