Язовири преливат (ОБЗОР)

Язовири преливат (ОБЗОР) | StandartNews.com

Язовирите в страната тръгнаха да преливат. Река Потока, която през по-голямата част от годината е спокойна и маловодна, потопи град Съединение. Приливна вълна висока четири метра причини огромен разлив, който първоначално залял индустриалната зона, а след това и цял квартал, който се намира най-близо до реката. Поне 100 са засегнатите къщи. Кметът на Съединение Георги Руменов междувременно обяви бедствено положение и също се хвърли със спасителите да помага на пострадалите. Екипи на пожарната и Гражданска защита отводняваха от рано сутринта потопените домове, голяма част от които са без дълбоки бетонови основи и водата бе нахлула направо в спалните на хората. Допълнително положението се бе усложнило заради преливането на водата от преливниците на трите язовира в близост до Съединение. Най-много вода се изливала от Точиларци и в Драгомир. Третият язовир междувременно е започнал да се изпуска контролирано.

Язовир без акт 16 пък заплашва да залее цяло село. Водоемът "Тракиец", който е само на около 2-3 километра от едноименното хасковско село, е изпълнен до критичен предел от непреставащите валежи през последните дни. Прогнозите на кмета Красимир Бойчев са, че преливането на язовира е неизбежно до ден-два, ако не спре да вали веднага. Един от проблемите на язовира е, че преливникът му е обрасъл с храсталаци. Освен това една от двете кули, от които се източва язовирът, не работи от самото му построяване, заради което и водоемът и до днес няма акт 16 и е на практика незаконен, обяснява кметския управник. От МОСВ са дали предписание на Напоителни системи да изпускат контролирано язовира и да поддържат обем от 80 млн. кубика. Към момента обемът е над 96 кубически метра вода и продължава да се увеличава. Голямата беля може да дойде, ако водата пробие стената, тогава огромната водна мощ от "Тракиец" ще помете всички села по пътя си чак до границата с Турция.

В ранния следобед във вторник нивото на язовир "Ковачево" достигна критичното си ниво и водите започнаха да изтичат през преливника, съобщиха от ръководството на Мини "Марица-изток". Снощи започна и контролираното изпускане на яз. "Кърджали".

В България има над 2400 язовира. 52 от тях са държавни, 9 се управляват от ВиК дружествата към Министерството на регионалното развитие, останалите 41 са към Министерството на енергетиката. Останалите около 2300 язовира в страната са със смесена собственост - управляват се от "Напоителни системи" или са общински, или са с неясна собственост. 260 от тях са с категорично неясна собственост.

МОСВ: "Жребчево" е държан със 120 млн. кубика повече

Плащат на фермерите щетите от потопа

Язовир "Жребчево" е държан със 120 млн. кубика вода повече от разрешеното ниво за ноември. Това обявиха от екоминистерството, след като излезе поръчаната от шефа на ведомството Ивелина Василева проверка. Анализът бе поръчан след твърденията на шефа на "Напоителни системи - Сливен" Мустафа Мустафов, че през октомври са поискали да изпуснат 60 млн. куб. м вода, но от МОСВ са им разрешили само 10. "Това твърдение не отговаря на истината. За октомври заявеното количество от дружеството за използване на води от яз. "Жребчево" е 13,577 млн. куб. м", казват от екипа на Ивелина Василева. От там допълват, че през ноември МОСВ определя в язовира да се достигне и поддържа обем 260 млн. куб. м. "Напоителни системи - Сливен" не спазват изискването от графика и в края на месеца обемът в язовира вече е достигнал 382 млн. куб. м.

Ще се търси отговорност на ръководителите на институциите, които са виновни за създалата се ситуация с наводненията в страната, обяви в сливенското село Крушаре земеделският министър Десислава Танева. Земеделските производители, чиито площи са пострадали на 100 % от наводненията, ще бъдат обезщетени от държавата, увери шефът на аграрното ведомство. Всеки производител трябва да подаде необходимите документи в областната дирекция "Земеделие и гори" и да получи полагащата му се държавна помощ.

Снегът остави Враца без ток

Мокрият сняг, който във Враца до обяд натрупа 10-сантиметрова покривка, натежа на жиците и извади от строя 110-киловолтов далекопровод, съобщиха от местното поделение на ЧЕЗ. Без ток остана централната градска част, квартал "Младост" и близкото село Згориград. Заради липсата на ток спря една от централите на "Топлофикация" - Враца. Без парно останаха болницата, училищата и детските градини, които се намират в района на централата. Аварийни групи тръгнаха веднага да отстраняват авариите.

Сняг с дебелина 10 см покри и Монтана. Работници от общинското предприятие "Чистота" още в полунощ излязоха да чистят улиците.


Около 30-сантиметрова снежна покривка пък натрупа в района на хижа "Три буки" в Осоговската планина над Кюстендил. Сняг валя и в Конявската планина, но до затваряне на пътища не се стигна, защото шосетата Кюстендил - София и Кюстендил - ГКПП Гюешево бяха своевременно почиствани и опесъчавани.

320 машини чистят снега в страната

320 машини почистваха и опесъчаваха пътищата в половин България, където падна сняг. 27-те областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим, обобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Проходите са проходими, без да са въведени допълнителни ограничения. От АПИ припомнят, че затворени за целия зимен сезон са проходите Троянски, Златишки и Върбишки. Камиони с обща маса над 12 тона не се допускат до пролетта през проходите Шипка и Петрохан.

500 души не стигнаха до фирмите си

500 души не стигнаха до работните си места в индустриалната зона на Ямбол във вторник. Десетки фирми останаха затворени заради наводнението на зоната. Екип на Гражданска защита започна отводняване на плацовете и улиците, които са залети с вода. Има опасност нормалната работа на някои фирми да започне чак след Нова година, а щетите тепърва ще се оценяват, коментират собствениците. Бизнесмените се жалваха, че имат договори с големи хранителни вериги, които не могат да изпълняват.

Белоградчик с нови електропроводи, старите падат

Екипи на Енергото прокарват нови електропроводи, след като стълбовете на старите падат един по един, съобщи кметът на Белоградчик Борис Николов. Трябва да бъдат опънати нови жици с дължина 1200 метра, за да бъдат захранени с електричество последните 6 села от общината.

От вторник обстановката в района на Белоградчик се усложни от падналия сняг. На места снежната покривка достига 15 см. Пътищата са проходими, но при зимни условия, предупреди кметът.

Бедственото положение в града остава в сила втора седмица. Възстановени са учебните занятия в затворените заради поледицата 7 училища на област Видин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай