Яжте банани за щастие

Яжте банани за щастие | StandartNews.com

Климатикът и антидепресантите изострят апетита

Най-лесно ще залъжете вълчия глад с гъби

Закусили сте обилно, а след около два часа коремът ви стърже и вече умирате от глад? Не, това не означава, че задължително имате хранително разстройство. От списание "Prevention" са направили списък на нещата, които могат да са главните виновници за повишения ни апетит, без дори да подозираме.

Коварна жега

Обикновено през зимата трупаме излишни килограми. Всички си мислим, че това е така, защото прекарваме повече време вкъщи, на топло. Навън времето не е подходящо за разходки или спорт и не изразходваме толкова енергия, колкото през лятото. Освен това, по време на коледните празници трапезата е пълна с изкушения. Истината обаче е друга - студът обостря апетита. Затова, ако сте свикнали климатикът да работи постоянно, за да се разхладите през горещите летните дни, не се учудвайте, че непрекъснато ви се хапва нещо. Когато температурите са ниски, ядем повече, защото тялото опитва да се стопли и да поддържа нормална телесна температура, обясняват от "Prevention". По-добре е да отворим прозореца и да се насладим на свежия въздух, който влиза, отколкото климатикът да работи нонстоп. Освен това е установено, че климатиците могат да ни докарат редица заболявания.

Весели хапчета

Някои лекарства, като антидепресантите например, също могат да повишат апетита ни и заради тях да развалим фигурата си, алармират от списанието. Разбира се, всеки организъм реагира различно, но е установено, че зверският глад може да е резултат от приемането на "хапчетата за щастие". Непременно поговорете с доктора, който ви е изписал лекарствата, за да ви предупреди за всички нежелани реакции. Ако непрекъснато ви се похапва нещо или получите други странични ефекти, може би трябва да смените терапията и да ви предпишат нещо друго.

Хранителни добавки

Те са пълни с витамини, а за част от тях се смята, че подсилват имунитета. Също като някои хапчета обаче, хранителните добавки могат да възбудят глада. Проучванията показват, че диетичните и билковите не засищат за дълго време, а напротив - малко след като сме ги поели, отново огладняваме.

Спортът не е панацея

Няма нищо лошо в това да експериментираме, всяка седмица да правим различни упражнения или да опитваме различни спортове. Експертите обаче смятат, че новите упражнения, които изпробваме, могат не само да ни "изцедят", но и да засилят апетита ни. Това е така, защото организмът ни е свикнал на някакъв определен ритъм и изпада в шок, докато привикне на новите условия. И тъкмо когато свикне, ние отново променяме схемата. А да се "натъпчем" с тежка храна веднага след тренировка е пагубно за фигурата.

Решението

Вълчи глад? Има няколко храни, с които да го излъжете. В гъбите например се съдържа минимално количество мазнини, и то от полезните - мононенаситените. Освен че бързо ни засищат, за тях се смята, че засилват защитните реакции на организма и укрепват имунната система. Идеални са и за вегетарианците - отличен заместител са на месото. Другият трик е да замените висококалоричните десерти с плодове. Един банан осигурява 30% от нужната дневна доза витамин B6. Той пък стимулира действието на серотонина, наричан още "хормон на щастието". Подобрява настроението, помага ни да се преборим със стреса и ни зарежда с нови сили и енергия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай