Ями под морето след мъртвото вълнение

Ями под морето след мъртвото вълнение | StandartNews.com

Колкото по-тих е заливът, толкова по-силно те завърта водата

Червеният флаг се смени със зелен, но около 21 август пак ще стане опасно

Близо 20 плажа са най-опасни за туристите по родното Черноморие, отчитат всяка година спасителите. Причините са дънните ями или мъртвото вълнение. Колкото по-дълъг е плажът, толкова по-страшно става. На ивицата в Златни пясъци в морето се влиза на плитко, но изведнъж става дълбоко до 1-1,20 метра. Опасно е и на плажа в "Кабакум", особено на 100-200 м от Дома на журналиста, където е пълно с изненадващи подводни ями. Сред рисковите места е и брегът в курорта Камчия, който е близо 2 км, но само 600 м са охраняема зона. През август става много опасно там, където река Камчия се влива в морето и създава водовъртежи и подводни течения.

От Илинден /2 август по стар стил/ морето стана опасно. Именно на този ден то взе първата си жертва - датчанин, за когото се оказа, че по-скоро е глътнал вода заради сърдечен инцидент и изходът е бил фатален. Но оттогава насам огромни вълни бушуваха покрай плажовете на Варна и близките курорти. Появи се и мъртво вълнение, придружено от мелтем - силен вятър, който вдига вълната на три и повече метра.

В неделя в 17,30 ч на брега в курорта Св. св. Константин и Елена изплува тяло на удавник. На същото място преди ден и след работно време спасители и плажни медици успяха да извадят от мъртвата хватка на морето младо момче. То твърдяло, че е плувало с друг мъж, затова очевидци предполагаха, че изплувалият труп е негов. Часове по-рано на съседна ивица в СВ. св. Константин и Елена лекари оказваха спешна помощ на 20-годишен българин, решил да посреща с глава прибоя. Италианец на 55 години пък издъхна във водния капан на Камчия. Мъжът е влязъл в бурното море със свой приятел в неохраняемата зона на курорта. Спасители от съседния плаж веднага се притекли на помощ, когато видели двамата давещи се, но за единия вече било фатално късно.
"Два дни морето беше много опасно - бурно е, има и силно мъртво вълнение. Затова екипите ни остават на плажовете един час след работно време. Тогава стават най-тежките бели", коментира д-р Иван Иванов, управител на ДКЦ "Св. Клементина", което осигурява медицинската помощ на 36 плажа от Златни пясъци до Аспарухово.

От вчера насам морето вече е като тепсия

навсякъде по спасителните постове се вее зеленият флаг. Но там, откъдето минаха вълните, се е променил релефът на дъното и са се образували големи и коварни ями, предупреждава д-р Иванов. Опасностите продължават да дебнат летовниците и също се очакват бели, защото хората стават непредпазливи, коментира докторът. Според него прогнозите до края на седмицата, а и за идната са добри, морето ще се кротне и ще стане за плуване. А най-хубаво ще е през септември, смята той.

Морето през август се обръща и става коварно, изведнъж без причина, дори и без вятър, е предупреждавал много пъти чрез "Стандарт" пенсионираният вече спасител на властта Божо Банков. Той е вадил от морето близо 4 десетилетия както хора от народа, така и управници от времето на Тато на плажа на ЦК и Министерския съвет в "Дружба" /сега Св. Св. Константин и Елена/. Опитът му през годините е показал, че "мъртвакът" идва от фазата на Луната - пълнолуние в съчетание с горещниците през деня. Такова предстои според него и на 21 август.

Щом нощем изгрее пълна месечина, внимавайте

и си отваряйте очите на четири, съветваше младата смяна ветеранът. Според него, докато преброиш до пет, вълната те удря и след това те дърпа навътре и надолу - все едно си в бързо течаща река и няма излизане. Само джет може да изтегли давещия се при мъртво вълнение.

Колкото заливът е по-хубав и тих, толкова водата върти силно като центрофуга, предупреждава бившият спасител. "Тези буйове, дето ги дават в "Спасители на плажа" с Памела Андерсън, са пълен майтап! Ако ги хване човек, веднага ще хлътне в морето. Аз и моите хора си имаме дъски от старите "Мистрал", хвалеше се навремето Божо.
Морето на юг от нос Калиакра, който е като страж за летовниците от Болата, та чак до Албена и Кранево, също се успокои вчера.

До ранния следобед вчера по плажовете от Каварна до Кранево флагът е бил зелен, а след това, заради появилата се лека вълна, спасителите са променили флага на жълт. В Албена мъртвото вълнение е приключило пред два дни.
В залива в Балчик, където се намира и централният плаж на Белия град, също вече няма такъв силен вятър, който да причинява големите вълни и мъртвото вълнение.

Спасителите по добруджанското крайбрежие обаче масово се жалват, че плажовете изобилстват от самонадеяни туристи, които мислят, че са безсмъртни. В опита си да ги опазят от самите тях, морските мъже често изпадат в абсурдни скандални ситуации. По-стари спасители са категорични, че трябва да се направят промени, за да могат да си вършат спокойно работата и припомнят идеята за плажна полиция или да имат правомощия да налагат глоби на необуздани туристи.

Съвсем различно обаче вчера бе на север от нос Калиакра - в посока Шабла и Дуранкулак. Там вятърът продължаваше да е умерен до силен с посока север-североизток. Морски мъже обясниха, че този вятър е характерен като посока за това време на годината. Когато се задържи няколко дни така, вдига вълни, а след тях пък идва "солуган" - мъртво вълнение, казват шабленци. В такова време

дори рибарите не влизат с лодките

за риба, защото е безмислено - само късаш въдици и мрежи, казват още шабленци. Те обясняват, че опасното на мъртвото вълнение е това, че на пръв поглед морето изглежда като огледало, но всъщност теченията повличат плувеца навътре и ако загуби самообладание, се стига до тежки инциденти. Иначе в най-източната община на страната жителите често се шегуват, че вятъра и теченията им ги пращат северните ни съседи - румънците.

В момента полицията издирва самоличността на удавен мъж, изплувал в плиткото пред плажа в Дуранкулак, разказаха за "Стандарт" очевидци на случката. Тялото се появило в следобедните часове в понеделник и било забелязано от хората, които подали веднага сигнал. Оказва се, че се касае за мъж на около 50 години, но престоял във водата продължително време. Самоличността му ще бъде установена по съобщения за издирване на изчезнали хора, но жителите на Дуранкулак не изключват тялото да е довлечено от теченията и от румънска страна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай