Ягодата - еликсирът на младостта

Ягодата - еликсирът на младостта | StandartNews.com

Древните римляни пък използвали плода против меланхолия, припадъци и камъни в бъбреците

Със своя примамлив външен вид и отлични вкусови качества, ягодите са сред любимите храни на мнозина. Известно е, че горските плодове са богати на антиоксиданти, и ягодите не правят изключение. Те са добър източник на витамин С, витамини от В група, минералите калий, желязо, магнезий. Според учени, консумацията на ягоди помага за предотвратяването на ранните увреждания, които водят до развитието на тумори, пише gazeta.ru. Проучване на китайски изследователи сочи, че приемането на плода в големи количества може да се окаже помощно средство при медикаментозна терапия за предпазване от рак на хранопровода. Ягодата се смята и за еликсир на младостта и опънатата кожа. Те са препоръчвана храна за хората, които са на диета за отслабване. Освен това, жените, консумиращи редовно ягоди, са извън риска да развият захарен диабет. Затова, колкото повече ягоди консумирате през лятото, толкова по-добре се грижите по естествен начин за кожата си, ни съветват лекарите от руското предаване "Здраве" и водещата Елена Малишева.

Древните римляни пък използвали ягодите против меланхолия, припадъци и камъни в бъбреците.
В народната медицина плодовете са известни като лек за раздразнение на кожата, при малки рани и екземи, като сместа се е нанасяла върху засегнатия участък. Днес са известни над 600 сорта ягоди, различаващи се по вкус, големина, цвят и аромат. Ниското съдържание на калории ги прави подходящи за всяко меню, включително и при нисковъглехидратни диети. Според учените, ягодите са основна съставка за създаване на противоалергични продукти и забавят процеса на стареене. Според изследване проведено от А.Касиди в Медицинския колеж в гр. Норуич, Великобритания консумацията на ягоди понижава риска от инфаркт с 32% при жените на средна възраст. Те спомагат и за добрата перисталтика на червата поради високото си съдържание на вода и фибри и почистват организма от токсини.
Полезни са и при висока температура, кашлица, за подсилване на кръвта. Въпреки полезните свойства много хора проявяват алергична реакция към плода. Ягодите не се препоръчват и при страдащи от камъни в пикочните пътища или с патогенен студ в далака и стомаха, понеже имат охлаждащ ефект върху организма.
Препоръчително е да се консумират пресни, често се използват за приготвяне на нектари, компоти, сладка, мармалади и конфитюри.
Важно е внимателно да избираме плодовете, когато ги купуваме, защото под въздействието на топлина и натиск се развалят бързо. При покупката на вкусния плод е добре да се избират твърди, лъскави ягоди с ярък цвят. Не се препоръчва да се мият при съхранение, поставят се в широк контейнер и се покриват с капак, като по този начин остават свежи 2-3 дни. Ако са измити предварително, за да се запазят по-дълго, е добре да се посипят със захар.

Вкусни рецепти с червения плод

Бърз десерт

Той е много свеж и изключително лесен за приготвяне, а същевременно вкусен и ефектен, подходящ за моментите, в които трябва да спретнем бързо нещо сладко.
Необходими продукти:
1. 500 грама ягоди
2. 1 пакет обикновени бисквити
3. 1 кофичка кисело мляко / по гъстичко /
4. 2-3 супени лъжици мед
5. 1-2 пакетчета ванилия
Приготвяне: На дъното на по-големи прозрачни чаши натрошавате на дребно по две обикновени бисквити. Нарязвате ягодите на дребно, като оставяте 5-6 за украса и ги разпределяте в чашите върху натрошените бисквити. Разбивате добре меда, киселото мляко и ванилията. Получената смес разпределяте в чашите. Украсявате чашите с останалите цели ягоди.

Чийзкейк

Продукти:
1 пакет Какаови бисквитки
2-3 лъжици разтопен мед
400 г Цедено кисело мляко
250 г Заквасена сметана
1 лимон
100 г Печени лешници
1 чаша захар
1/2 кг ягоди
Приготвяне: Натрошаваме лешниците и бисквитките в блендер, прибавяме меда, за да се получи блат - на трохи. Разбиваме цеденото мляко със захарта, после прибавяме настърганите кори от лимона и 2-3 лъжици от сока му. Накрая добавяме и сметаната.
Върху блата слагаме половината от почистените ягоди, после нанасяме разбитата смес. Накрая украсяваме с останалата половина от ягодите. Слага се в хладилник и се сервира охладен.

Крем брюле

Това е рецептата за класическия вкусен Крем брюле (много близо до Крем карамел), но в по-пролетен вариант - с ягоди.

Продукти:
8-10 ягоди
2 чаени лъжици ликьор (при наличие - ягодов)
2 жълтъка
2 чаени лъжици захар
200 мл течна сметана
1 пак. ванилия

Приготвяне: Загрейте фурната на 160 градуса предварително. Почистете и нарежете на по 4 ягодите. Добавете към тях ликьора. Оставете 15-тина минути. Отделения сос поставете в купа. В купа разбийте жълтъците със захарта и ванилията. Добавете сметаната и ликьора. Разпределете ягодите в купичките. Залейте със сместа. Поставете във фурната във водна баня. Печете около 35-40 минути. Извадете и охладете. Поставете в хладилник. При поднасянето украсете с ягода и сметана. Добър апетит!

Палачинки

Продукти:
3 супени лъжици захар
3 яйца
22 г брашно
100 г разтопено масло
1 супена лъжица лимонов сок
310 г нарязани ягоди
175 ml вода
250 ml прясно мляко
половин чаена лъжица сол
5 пресни ягоди

Приготвяне: В средно голяма купа разбийте яйцата, жълтъците, водата и прясното мляко. Добавете после брашното и солта. Добавете маслото. Покрийте сместа и я оставете на студено 1 час. В купа смесете ягодите, захарта и лимоновия сок. Намажете тиган с мазнина и загрейте на умерен огън. Покрийте дъното му с палачинковата смес. Оставете сместа да се пържи 30 секунди. После обърнете палачинката да се изпържи и от другата страна. Когато е готова палачинката, сгънете я 2 пъти като триъгълник. Залейте я с ягодов сироп и украсете с целите ягоди и сметана или сладолед.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай