ВСС избира шеф на апелативната спецпрокуратура

ВСС избира шеф на апелативната спецпрокуратура | StandartNews.com

София. Висшият съдебен съвет ще избира в четвъртък административен ръководител на Апелативната специализирана прокуратура. Кандидатите са двама – настоящият изпълняващ функцията шеф Даниела Попова и предишният прокурор по делото „Октопод" Светлозар Костов. В момента той е изпълняващ функцията ръководител на Специализираната прокуратура (т.нар. малка спецпрокуратура.

Мястото се освободи, след като предишният ръководител Борислав Сарафов стана зам. главен прокурор.

Преди седмица ВСС не успя да избере градски прокурор на София, след като нито един от тримата кандидати не успя да събере мнозинство гласове.

Светлозар Костов е завършил право във Висшия институт "Г. Димитров" – МВР. Бил е зам. окръжен прокурор на Бургас, по късно работи и в Софийската градска прокуратура, където следи мегаделото „Октопод". В средата на 2011 г. Беше избран за ръководител на спецпрокуратурата.

Другият кандидат Даниела Попова е била прокурор в Сливница, ръководител на Районна прокуратура-Сливница, прокурор в Специализираната прокуратура, заместник-шеф на апелативната специализирана прокуратура, а в момента е и.ф. ръководител. Тя е завършила "Право" в УНСС. Била е и преподавател в Националния институт на правосъдието, припомня „Правен свят".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай