Все повече се следим чрез приложения

Нараства попуярността на т.нар. stalkerware - мобилни приложения, които следят дейността на потребителите без тяхното знание

Все повече се следим чрез приложения | StandartNews.com

Мобилните технологии имат много ползи и помагат на хората в ежедневието, но имат и своите недостатъци. Един от тях е, че правят хората много лесни за проследяване. А от този факт изглежда се възползват и все повече ревниви партньори, съобщава компанията за киберсигурност NortonLifeLock.

През тази седмица компанията публикува резултатите от свое проучване за нарастващата попуярност на т.нар. stalkerware. Това са мобилни приложения, които следят дейността на потребителите без тяхното знание. Приложенията се инсталират в телефона на мишената, като остават скрити и работят на т.нар. фонов режим. Те използват част от системните ресурси и в зависимост от функциите си могат да следят GPS местоположение или дори да записват разговори и съобщения.

Проучването показва, че за мъжете има два пъти по-голяма вероятност да използват подобни приложения. Много често този софтуер се продава като приложение за защита на телефона при кражба или като услуга за мониторинг на деца. Той обаче не показва никаква индикация, че е инсталиран и работи на устройството.

Резултатите сочат, че най-често тези приложения се използват за следене на сърфирането в интернет. Средно един на всеки 10 американци е използвал поне веднъж такова приложение. Други 9% признават, че са си създали фалшив профил в социална мрежа и чрез него са се свързали с бивши партньори, за да следят активността им. 8% пък дори следят половинките си и чрез фитнес приложения.

Според авторите на проучването по-притеснителен е фактът, че голяма част от потребителите не виждат проблем в това. 43% от мъжете и 27% от жените не смятат за притеснително, че бившите им половинки следят активността им в интернет, стига да не ги следят и физически в ежедневието им. Средно 35% от хората не се притесняват от това, че са наблюдавани в интернет.

Въпреки това компаниите за киберсигурност не приемат това мнение. Все по-голяма част от тях се включват в т.нар. Коалиция за спиране на софтуера за следене. Те работят заедно за подобряване на нативирусния си софтуер, който да може да открива и блокира stalkerware и да предупреждава потребителя, че е следен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай