Неделя,

Връщат откуп от 157 000 евро

От: Администратор -
Връщат откуп от 157 000 евро
A
A
A

София. Фондация ще връща откуп от 157 000 евро. Сумата беше преведена на "Утре за всеки" от бившия президент на футболния клуб "Литекс" Ангел Бончев през 2008 г. С парите той откупи свободата на съпругата си Камелия, която стана жертва на групата за отвличания "Наглите". След няколко дела и обжалвания Върховният касационен съд реши, че фондацията, която се бори срещу рака на гърдата, трябва да върне хилядите, "дарени" от Бончев.

Мотивът на магистратите е, че средствата са дадени под натиск, а не по собствено желание на бившия футболен шеф. "Утре за всеки" е осъдена да плати и над 15 000 лева държавни такси по делото, както и над 6000 лева адвокатско възнаграждение. Преди съпругата си Камелия, която по ирония почина точно от рак на гърдата, самият Бончев също стана жертва на отвличане.

Банковата сметка на "Утре за всеки" беше посочена от похитителите на Камелия за превод на откупа, след като неправителствената организация рекламираше дейността си по борба с рака на гърдата по телевизията. По нелепа случайност от рак на гърдата се разболя самата Камелия Бончева, спасена с парите за "Утре за всеки". По-късно тя почина.
От фондацията не отричаха, че Бончев е дарил парите. След като Камелия бе пусната на свобода от "Наглите", от "Утре за всеки" заявиха, че биха върнали парите само при "форсмажорни обстоятелства" - от земетресение до промяна в законодателството.

Фондацията обаче оспорваше, че е направил това под натиск. Ключов момент за решаване на делото бе, че всички съдебни инстанции приеха, че дарението е направено на 29 юли 2008 г., а не на следващия ден, часове след освобождаването на Камелия.

От "Утре за всеки" опонираха, че парите са пристигнали при тях едва на 1 август, т.е. след като Камелия вече е била на свобода. В хода на делото обаче бе доказано, че преводът е нареден от Бончев на 29 юли в 17,26 часа, но банката работи до 17,30 ч и затова парите не са преведени в същия ден. Най-важни се оказаха свидетелствата на треньора на младежкия национален отбор по футбол Михаил Мадански, който заяви пред съда, че Бончев е бил много изплашен и го помолил за помощ.

"Брат, ако можеш, помагай, защото на мен ми отрязаха пръстите, но нея може да убият, трябва бързо да намерим пари", заявил Бончев на Мадански.

Така фондация "Утре за всеки" трябва да върне 157 000 евро на Ангел Бончев. Никой от неправителствената организация не беше открит за коментар.

 

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички