Връщат блясъка на антична Сердика за 200 дни (ОБЗОР)

Връщат блясъка на антична Сердика за 200 дни (ОБЗОР) | StandartNews.com

До 200 дни ще бъде завършен най-големият открит музей в Европа - античният комплекс "Сердика". Това обяви министърът на културата Вежди Рашидов. Той заедно с шефа на строителното ведомство Лиляна Павлова, със столичния кмет Йорданка Фандъкова и заместника й Тодор Чобанов инспектираха на място работата на експертите в центъра на София. Проверката установи, че всичко се движи в график и няма затруднения по обекта.

"Антична Сердика" ще оживее отново чрез музей с експозиция на откритите при разкопките експонати, пешеходна зона и сцена на културни прояви. Останките от древността ще бъдат покрити с два стъклени купола. Съоръженията ще бъдат изработени от ламинирано и слабо рефлектиращо стъкло. Под тях ще се изгради и музей, в който ще се съхраняват всички експонати от Ларгото и площад "Св. Неделя". Една част от него ще е с вход свободен, а в друга хората ще влизат срещу символична сума пари.

До метростанция "Сердика" ще има и малка сцена, на която актьори ще могат да забавляват с изкуството си жителите и гостите на града.

"Срокът задължително трябва да бъде спазен и не може да бъде удължен под никаква форма, за да можем да се възползваме от парите на Европейският съюз", категорична беше Лиляна Павлова. "Очаквам обектът да се превърне в един от най-привлекателните културно-исторически обекти в града, заедно със закритата част, която ще бъде културно пространство в сърцето на града", обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова.
Проектът за връщане на блясъка на Антична Сердика е за 15,5 млн. лв., като средствата са осигурени по програма "Регионално развитие".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай