Водолаз бунтар пази Болата

Водолаз бунтар пази Болата | StandartNews.com

Кметът на Българево брани бизнеса на местните и туристите

Георги Георгиев е кмет на едно от най-големите села в Добричка област и със сигурност най-красивото и колоритно - Българево. През последните дни името му нашумя, тъй като скочи да се бори да се отвори единствения път до залива с уникалния плаж Болата. Той вдигна хората на протест, поиска МОСВ да дойде на място за проверка и зам.-министърът на екологията Бойко Малинов се изправи пред хората. Кметът се изправи, за да защити бизнеса на местните рибари да стигат до морето и свободното придвижване на туристите до разкошния плаж.

Неговите съселяни го избират за трети мандат, защото е мъж на място и не знае почивка 365 дни в годината. За себе си самият кмет казва, че никога не е бил партиен член на нито една партия и никога не е имал амбиции за политическа кариера. "За първи път се кандидатирах през 2007 г. Една от причините бе предложението на Цонко Цонев, който тогава беше кмет първи мандат на община Каварна, а ние с него сме приятели много отдавна. Замислих се и реших, че имам сили да направя нещо за родното си село, не че кметът преди мен беше лош управник", връща лентата назад Георгиев. Така идва първия мандат с подкрепата на НДСВ. За втория добрият кмет е припознат и приема подкрепата на ГЕРБ, а настоящия трети печели с подкрепата на АБВ. "Партиите за мен са без значение. Просто формулата в България е такава. Най-ценното за мен е, че имам доверието на хората", казва управникът.

47-годишният мъж е професионален водолаз и рибар. До избора му за кмет всеки ден е бил в морето, което, признава днес, че му липсва. За морската стихия Гошо, както му казват всички в селото, говори с много любов. "Морето учи хората на отговорност и да бъдат винаги готови да помогнат на човек в беда. Морските хора са от друго тесто и са много по-готови да подадат ръка на човеци в нужда, от тези, които са далеч от морето", казва Гошо.

Това, че е морски човек, явно му полага в работата, защото за кметуването си Георги казва, че кметът на едно село не е като кметът на един град или община. "Аз нямам секретарка, експерт или екип. Аз съм всичко - бърза помощ, социални грижи, полицай, съдия, прокурор, адвокат, психолог. Кметът на едно село е на работа 365 дни в годината, 24 часа в денонощието - трябва да съм на място, когато някой умре, когато някой изчезне, когато се роди нов живот. Трябва да знам дори кой, кога, къде, какво е откраднал", казва управникът и признава, че с тази работа му остава малко време за семейството, но пък всичко у дома го разбират. Зодия Телец, Георгиев е изцяло отдаден на Българево и казва, че ако вземат Болата, Калиакра и Зеленка на българевци, то селото е загинало. "Ние сме 1300 души население, което постоянно живее в Българево. Хората с това се препитават - земеделие, туризъм и рибарство. За нас тези места са нашият живот и толкова години сме ги пазили, защото те ни хранят. Случая с Болата се преекспонира. Ние искаме само да може туристите ни, а и ние самите да ходим на плажа и да си пускат рибарите лодките", казва Георгиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай