Воденичаров с орден "Стара планина"

Воденичаров с орден "Стара планина" | StandartNews.com

София. Кабинетът предлага на президента акад. Стефан Воденичаров да бъде удостоен с орден "Стара планина" Първа степен. Това решение ще разгледат министрите на заседанието си днес.

Акад. Воденичаров беше министър на образованието в кабинета на Бойко Борисов. Той пое стола от Сергей Игнатов след скандала за финансирането на проектите от "Фонд научни изследвания". Воденичаров изкара на поста министър едва няколко месеца, тъй като кабинетът на ГЕРБ подаде оставка. Преди това той беше председател на Българската академия на науките, както и директор на Института по металознание, съоръжения и технологии "Академик Ангел Балевски". През 2008 г. Воденичаров беше избран за председател на Съвет по икономическа политика към Българската стопанска камара. Преди да стане министър на ГЕРБ, той оглавяваше и инициативния комитет на левицата за провеждане на референдум за изграждане на АЕЦ.

Министрите ще разгледат още и стратегията за висшето образование на редовното си заседание. След това стратегията трябва да бъде внесена за разглеждане от парламента. 

На заседанието си МС ще приеме доклад за изпълнение на Националната програма за закрила на детето за 2013 г. и на Национална програма за закрила на детето за 2014 г.

Сред точките, които ще бъдат осъдени на 18 юни, е също така одобряването на проект на споразумение между правителството на България и правителството на Гърция за съвместен контрол на ГКПП Маказа - Нимфея.

Във връзка с ВиК стратегията, която е един от основните приоритети на Министерството на регионалното развитие, министрите ще одобрят изменение на споразумението за предоставяне на консултантски услуги за разработването и изпълнението на стратегия за водоснабдяване и канализация между МРР и Международната банка за възстановяване и развитие.

Кабинетът ще разгледа и възможностите за създаване на национален комитет за отбелязване на 70 години от края на Втората световна война.

Първата точка в предвидените дневен ред е доклад за състоянието на администрацията, внесен от премиера Пламен Орешарски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай