Водата си тръгва, страх в очакване на разрушенията

Водата си тръгва, страх в очакване на разрушенията | StandartNews.com

Враца. Ситуацията след потопа в Мизия се нормализира, а водата започна да се оттегля от града. През нощта нивото е спаднало с 50 см. Ще е необходимо обаче поне денонощие, докато оттече напълно.

След това тепърва ще се види мащабът на разрушенията, които стихията нанесе. Десетки къщи са срутени и щетите вероятно са милиони. Предстои да се уточнява също как ще бъде осигурено разчистването на останките като техника и финансиране.

Властите вероятно ще кандидатстват за допълнителни средства от фонд "Солидарност" на Европейската комисия, тъй като в националния резерв за бедствия има останали 5 млн. лева.

Еврокомисарят по реакцията при кризи и хуманитарна помощ Кристалина Георгиева заяви, че Европейската комисия е в контакт с българските власти и е готова да помогне, ако те поискат помощ за наводненията в гр. Мизия и останалите региони в страната.

Днес към екипите на военните, полицията и пожарната ще се присъединят доброволци от БЧК и жители на съседни общини.

Евакуираните хора ще бъдат настанени в специално оборудвания център, докато не се отече цялата вода и не се почисти и дезинфекцира, за да могат да се върнат в жилищата си.

Към момента официално е потвърдена смъртта на само на един човек. Все още се издирва жена на средна възраст.

Все още е затворен пътя между Гложжене и Мизия. Очаква се когато водата се оттегли отново да се осигури достъпът до Мизия през западния вход на града.

През следващите 1-2 денонощия нивата на наблюдаваните реки в по-голямата част от страната ще се понижават или ще останат без съществени изменения, съобщават от Министерството на околната среда и водите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай