Внимавайте с кремовете

Кожата първо сама трябва да разбере дали кремът, който й предлагате, е "нейният"

Внимавайте с кремовете | StandartNews.com

Колкото и да ви обещават вечна младост, първо тествайте продукта

Десислава Данаилова - собственик на Beauty house in


Много дами, а вече и господа, срещат големи проблеми, опитвайки се да изберат правилния за тях козметичен продукт - особено ако не ползват препоръките на професионалист. Пазарът е залят от десетки марки - коя от коя по- добра, надпреварващи се да демонстрират на висок глас предимствата на своите активни съставки, обещаващи чудеса след няколко апликации и почти вечна младост. Факт е, че един крем може да се отрази чудесно на нечия кожа, а на друга да не пасне изобщо, въпреки сходния тип. Много често объркването идва от това, че човек, нямайки достатъчно познания, определя погрешно своя тип кожа и избира продукта, който да закупи според цена, предполагаемо състояние и обещания, изписани върху опаковката. Много е важно все пак да имате реалистични очаквания към ефектите на продуктите. Няма как козметичен крем, който ползвате от три до шест месеца да ви направи с 20 години по-млади или да има по-добър лечебен ефект от лекарство. Много е важно да се ориентирате за истината сред много добрите козметични линии.

Ще се опитам да дам няколко основни насоки за вашия информиран избор. Първо: активните съставки. Има две основни групи във формулите на козметичните продукти - активни и неактивни. Активните са тези, от които се очаква да имат конкретен, директен ефект върху кожата. Например, ретинолът се добавя, за да ускори клетъчното обновяване. Неактивните съставки се добавят във формулите, за да подпомогнат транспорта и доставката на активните съставки, да съхраняват продукта и да му придават естетичен вид. Те включват буфери, оцветяващи агенти, аромати, консерванти, емулсифиращи агенти, транспортни молекули, солвенти, сгъстители. Всяка една от тези съставки има една или няколко функции, за да подобри качествата на продукта и да го направи ефективен. Естествено, начинът, по който е формулиран продуктът, е изключително важен. Ако не е формулиран коректно, продуктът

дори може да вреди

Другият аспект е начинът, по който съставките на продукта навлизат в кожата. Знаете, че функцията на най-горния рогов слой е да защитава от външни агресии и от увреждащи бактерии и субстанции, както и да задържа влага, за да се поддържа хидролипидното равновесие. Именно заради тази мощна бариерна защита е нормално да се запитате как тогава навлизат активите на кремовете в дълбочина, след като кожата е непропусклива. Разработени са три ефективни маршрута, по които активните съставки постъпват. Единият е междуклетъчният маршрут. Той се смята за един от най- ефективните пътища за достъп през роговия епидермален слой. Така се транспортират активни съставки през липидния матрикс между клетките. Роговият слой е композиран от кератинизирани клетки и междуклетъчни липиди, включително мастни киселини, серамиди, холестерол. Липидноразтворимите продукти са идеални за междуклетъчна абсорбция. Другият маршрут е трансклетъчният. Този маршрут доставя активи директно през епидермалните клетки. Съставки с много малки молекулярни размери, които са едновременно липо - и хидрофилни навлизат най-добре по този начин. Производителите на козметика добавят нано- и липозоми, за да капсулират активните съставки за максимално проникване. Третият маршрут се нарича трансфоликуларен. Той може да се ползва, но не се предпочита, защото само 0.1% от зоната на кожната повърхност има подобни отвърстия. Той се използва, за да се пренасят по-големи полярни молекули през фоликулярните отвърстия.

Новите козметични технологии, разбира се, също позволяват да се преодолява кожната бариера лесно и да проникват продуктите в дълбочина. Електропореза, йонофореза, ултразвук са част от физиотерапевтичните способи, с които се съдейства на проникването на продуктите. Който и способ да бъде избран, целта е една - преодоляване на кожната бариера. Микронидлинг мезотерапия е друга модалност, която стана популярна през последните години като много ефективен метод за проникване на различни съставки в дълбоките кожни слоеве. При нея се използва

инструмент с микроскопични иглички

които са така разработени, че да причинят малки отвори в бариерната преграда на кожата и да улесняват проникването на продукта. Естествено, това се извършва от професионалист. В козметичните терапии много често е включен масаж, който подобрявайки кръвообращението и лимфообращението на кожата, също подпомага навлизането на продуктите. Ексфолиацията на кожата на десетина дни отстранява мъртвите рогови клетки и също действа в тази посока. Продуктите на водна основа винаги трябва да се апликират преди мастнобазираните продукти. Най-лесно ще се ориентирате, като първо апликирате по-лекия по текстура и след това по-плътния и мазен продукт. Количеството на продукта, който апликирате също е от значение. Съобразявайте се с препоръките за употреба, посочени на опаковката. Не пестете от препоръчителната доза, за не снижите ефекта. Важен е високият стандарт на козметичните продукти, не правете компромиси с това. Големите козметични гиганти не случайно влагат пари в проучвания, изследвания и подсигуряване на безопасност. Професионалните козметични продукти винаги са добро решение. Професионалистът, който работи с вашата кожа познава нейните нужди и реакции и няма да ви подведе, а от друга страна тези кремове и серуми допълват професионалните терапии с подобни активни съставки, но в домашни условия и така се засилват резултатите. Преди да закупите продукт, винаги ползвайте тестер - не само за евентуални нежелани алергични реакции, но и за да усетите текстура и аромат. Важно е да харесвате това, което нанасяте на кожата на лицето си. Няма нужда от излишен дискомфорт. Много важна препоръка:

Не обърквайте кожата си

ползвайки едновременно продукти от различни козметични марки. Всеки от брандовете залага на различни съставки с различен размер и както по-горе споменах, ползват различен път за достъп до кожата. Ако ги смесвате, рискувате да "блокирате" кожата си. Понякога различни съставки могат да самоизключат действията си или да предизвикат различни нежелани кожни реакции. Вашият дневен, нощен и този за около очи крем трябва да се допълват, а не обратното.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай