Внимание! Кои са болестите, от които трябва да се пазим тази зима

Ето ги и петте заболявания

Внимание! Кои са болестите, от които трябва да се пазим тази зима | StandartNews.com

През зимата във въздуха има не по-малко вируси и бактерии, отколкото например през есента. И самият въздух се променя, а това води до обостряне на някои често срещани заболявания.

1.           Грип

Да, това не е изненада, но не бихме могли без това заболяване. Появява се всеки сезон, ако тялото ни е слабо. Но през студения сезон вероятността да се разболеете от грип се удвоява -  сезонът на настинките започва през есента и продължава през цялата зима. Симптомите на грипа са широко известни: треска, хрема, назална конгестия, кихане, дразнене в гърлото. По правило те изчезват в рамките на една седмица.

2.           Ротавирус

Изглежда, че това е по-скоро лятна болест и дори празнична: горещ въздух, развалена храна. Но ротавирусът е много активен през зимата. Освен това най-често засяга децата. Неговите симптоми: силно повръщане, диария, летаргия, студени ръце, крака, сухота в устата, треска. За да избегнете заразяване с ротавирус, е важно да поддържате хигиена.

3.           Астма

Студеният въздух е основен фактор за появата на астма симптоми, а именно хрипове и задух. Хората, страдащи от астма, е нужно да внимават през зимата. С такъв въздух дишаме по-често и повече през устата, поради което въздухът няма време да се затопли, а това провокира спазми.

4.           Алергия

Алергията се засилва и през зимата, като налице са редица симптоми. Това се обяснява с повишена чувствителност към студ, както и продължителен престой в затворени помещения, където контактът с алергени възниква по-често. Алергията е придружена от сърбеж в носа, сълзене на очите, хрема или запушен нос, а понякога и кожен обрив.

5.           Сърдечен удар

Според статистиката инфарктите се случват по-често зимно време. В студеното време се вдига кръвното и така се товари повече сърцето. Сърцето също трябва да работи по-усилено, за да поддържа телесната топлина, когато е студено. Сланата също може да причини съдови спазми.

6.           Артрит

Много страдащи от артрит казват, че ставите им стават по-болезнени и схванати през зимата. Все още няма точни причини за това явление, но се считат за възможни повишаване на атмосферното налягане, честа хипотермия, настинки, които намаляват общия тонус на тялото и дефицит на витамин D.

7.           Пневмония

Причинява се от навлизане на вируси или бактерии в белите дробове, в резултат на което белодробната тъкан не може правилно да получава кислород. Симптомите включват стягане в гърдите, хрипове, кашлица с храчки и висока температура.

8.           Бъбречни заболявания

Студът е виновникът за обостряне на пиелонефрит. Основното правило в този случай е да не се оставяте да настинете. Това не означава, че трябва да жертвате красотата в името на топлината,  можете да се обличате стилно, но в същото време топло дори през студения сезон.

9.           Сезонно афективно разстройство (SAD)

Това е  състояние на апатия, един от случаите на депресивно разстройство. В този случай могат да настъпят резки промени в емоциите - от гняв до сълзливост. Една от причините е липсата на витамин D и по-късият светъл ден, което води до смущения в производството на серотонин (хормона на радостта) и мелатонин (хормона на съня).

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай