Внимание! 3 забранени неща на Гергьовден

Това е един от най-честваните  празници у нас

Внимание! 3 забранени неща на Гергьовден | StandartNews.com

На 6 май отбелязваме Гергьовден. Тогава празнуват всички с името Георги. Това е най-често срещаното име в България. Празникът е предвестник на идващото лято, а също така и на армията.

В по-долните редове ще разкрием кои са трите неща, които са забранени на Гергьовден.

1. Не яжте на закрито

На Гергьовден още се празнува и "смяната на времето". В миналото по селата и малките градове организирали дълги празнични трапези, на които сядали всичките жители. Смятало се за "грехота" в такова хубаво време да се слага трапеза "в собата" (в стаята) и да не се възползва човек от Божия дар на слънцето след дългата зима и кишавите пролетни дни.

2. Не яжте друго месо, освен агнешко

Освен че това е празник на пастирите, някога било и "грехота" при наличието на толкова заклани агнета (а това се правело почти във всяка къща) да се яде някакво друго месо. Подобна постъпка се тълкувала като очевидно и демонстративно изразено неуважение към празника – разбира се, ако не била предизвикана чисто и просто от беднотия; но пък тогава и най-бедните имали достъп до общите богати трапези.

3. Не осолявайте сирене

Онова сирене, което се прави на Гергьовден, трябва да остане прясно и безсолно. Затова на този ден правели само ритуални, малки количества, тъй като без сол сиренето бързо се разваля.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай